Igemagyarázat (Náh. 2:1)

„Jön már a hegyeken az örömhírt hozó, aki békességet hirdet!” (Náh. 2:1)

Biztos feltették már neked is ezt a kérdést: „Melyik hírrel kezdjem a jóval, vagy a rosszal?” Aztán, ha lehetne választani a jó hírnél meg is állnánk. Náhum próféta most jó hírrel látja el a népet. Elmondja, hogy új lehetőségek nyílnak meg Júda előtt.

Asszíria hatalmának megingása lehetőségeket jelentett Júda számára. Megnyílt a politikai függetlenség útja. Ezzel párhuzamosan fel lehetett számolni az idegen, asszíriai kultuszt is Jeruzsálemben. Júda nemcsak a Ninivétől való elszakadást kezdhette meg, hanem az északi országrész, az asszíriai provincia bizonyos területeinek visszaszerzésére is sor kerülhetett. Ezek a fejlemények reménységet ébresztettek a két országrész újraegyesítésére, az egykori teljes ország, a dávidi és salamoni birodalom feltámasztására is.

Az örömhír tartalma, a békesség nem csupán a harc, a hadiállapot végét jelenti a választott nép számára, hanem a sértetlen, ép, teljes és rendezett állapotot, szövetségi viszonyt is, ami egyben mindenkor az Úr ajándéka is népének, és az eschatologikus végső beteljesedés előjele. Júda népe békében várhatta az események bekövetkezését.

Kedves Olvasó! Azt nem tudom, hogy most milyen élethelyzetben vagy. Ám azt igen, hogy jó és rossz hírek közé most egyaránt üzeni az Ige azt, hogy öröm közeledik felénk. Töltse be mindannyiunk szívét a hála azért, hogy Isten minket is megsegít a mindennapi küzdelmeinkben. Nem hagy el minket, és örömre váltja fájdalmainkat! Ámen!

Kérjük Istent, hogy hintse a béke örömüzenetét oda, ahol most harcok dúlnak!

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *