Igemagyarázat (2 Sám. 4:11)

“Elmenének azért a Beerótbeli Rimmonnak fiai, Rékáb és Bahana, és bemenének Isbósetnek házába, mikor a nap legmelegebb vala és ő déli álmát alussza vala.” (2 Sám.  4:11)

Továbbra is az a kérdés, hogy Isbóset vagy Dávid királysága valósul meg és Isten jóváhagyása mellett teljesedhet ki. Hebronban a halastó közelében már volt egy döntetlen erőfitogtatás, most Ráháb és Bahana halállal büntettetik az alattomos gyilkosság miatt, végül Isbósetet (fejét) is eltemetik.
A véres esemény hátterében ott van Dávid határozott fellépése, miszerint legyen vége mindenféle bosszúállásnak, mindenki keresse a békés megegyezés lehetőségeit, mert az önkényeskedésnek számtalan,rémes megnyilvánulása árt Izráel ügyének.
Ártatlan egyházunkban gyakran történnek hasonló ártalmas dolgok (önkényeskedés, visszaélés, békétlenség), nagy kegyelem, hogy nem vérre megy a játék, Krisztuson kívül még senkinek nem kellett meghalni a bűnökért.
Személyes életünkben sem lenne szabad visszaélni Isten jóindulatával ( mások emberségével), mert nincs önmegváltás, nekünk Megváltónk van, aki által Isten szereti ezt a világot és benne téged is.

“Óemberünk ha szenved, az jó nekünk, tudom,
Ki vérnek, testnek enged, az nem jár jó úton.
A láthatót ne bánd, csak rázd le, mi kötözne
Hadd törjön éned össze, menvén halálon át!

……………………………………………………………….

Az út el van hagyatva, borítja sok tövis.
Nehéz emelni rajta még a keresztet is.
De egy út van csupán, így hát előre bátran,
Keresztül minden gáton hű Mesterünk után!”

MRÉ 480, 3.5

Imádkozzunk azért, hogy ne legyen önkényeskedés az emberek között!

 

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *