Igemagyarázat (2 Sám. 10:3)

„Mondának az Ammon fiainak vezérei Hánonnak, az ő uroknak: Vajjon becsüli-é Dávid ezzel előtted a te atyádat, hogy hozzád vigasztalókat küldött? Vajjon Dávid nem inkább azért küldötte-é hozzád szolgáit, hogy a várost megszemléljék és kikémleljék és teljesen elpusztítsák.” (2 Sám. 10:3)

 

Egyik alkalommal  nagyon bizalmasan beszélgettem el valakivel. Néhány nappal később megdöbbenten tapasztaltam, hogy amit bizalmasan megosztottam valakivel, az alaposan kiszínezve visszahallom. Ezek után már nem volt nagy bizalmam az illetőhöz. Ma bizalmatlanságról és bizalomról olvashatunk. Az ige tükrében arról, hogy azért még is csak jobb bizalomban élni.

Az ammoniták királya Náhás meghalt. Az uralkodást fia, Hánon vette át. Amikor Dávid erről tudomást szerzett, küldöttei által megüzente, hogy irgalmasságot cselekszik vele. Hánon emberei bizalmatlanul állnak Dávid ajánlatához. Arra buzdítják Hánont, hogy ne higgyen Dávidnak. A követeket is meggyalázzák. Szakálluk és ruhájuk egy részét levágják, és úgy engedik őket vissza. Kémeknek tekintik őket.

Nem ismeretlen ez a bizalmatlanság senkitől sem. Különösen azok, akik többször és már több emberben csalódtak, bizalmatlanokká válnak. Bár, Dávid semmi okot nem adott arra, hogy őt a környező népek kiszámíthatatlan királynak tartsák, mégis tartottak tőle. Az egyre erősödő hatalma ijeszthette meg a szomszédos népeket. Sokszor tapasztaljuk mi is, hogy amikor még valaki kicsi, senki sem tart tőle. Ám, ahogy lassan cseperedni, erősödni, vagyonosodni, jobb pozíciókba kezd kerülni, akkor már egyre többen kezdenek tartani tőle, és szeretnék félreállítani.

A népben görcsös félelem volt, és ez helytelen döntések meghozatalára vezette őket. Később meg is itták ennek a levét. Mi kérjük Istent, hogy szüntesse meg szívünkben a bizalmatlanságot, és tartsa tőlünk távol a kiszámíthatatlan embereket! Ámen

Imádkozzunk az embere közötti kölcsönös tisztelet és bizalom megerősödéséért!

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *