XXVIII. Kölcsey-megemlékezés

Az óriási hőség ellenére is szép számmal ellátogattak Sződemeterre augusztus 4-én, hogy együtt ünnepeljék Kölcsey Ferencet, nemzeti imánk szerzőjét. Immár huszonnyolcadik alkalommal szerveztek megemlékezést a költő-politikus szülőfalujában, amelyre nemcsak a Kárpát-medencéből, de még Kanadából is érkezett vendég.

DSC_0028

Az esemény főszervezője idén is Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa volt. Először ő üdvözölte a jelenlevőket, majd átadta a szót Pakulár István lelkipásztornak és Gheorghe Marian polgármesternek. „Ma talán az év egyik legmelegebb napja van, de mi kitartóan ünnepelünk és adunk hálát Kölcsey munkásságáért, amit mi is büszkén adunk át utódainknak. Mondják, hogy verset írni bárki tud, de olyat, ami nemcsak költemény, hanem himnusz, krónika és imádság is egyben, csak Kölcsey Ferenc tudott. A mai nap számunkra azért különleges mert őt ünnepeljük, és azért, mert az ünneplő sereg nem szűkül a Kárpát-medencére, hiszen a tengeren túlról is érkeztek vendégek… Az elmúlt nap történt valami, ami mint jelkép hívja fel a figyelmünket. A tegnap ugyanis lebontották a kertet körülölelő kerítést. Azt az építményt, ami behatárolt bennünket. Most már tudom, hogy ha ez véletlennek is tűnik, nem az. A mindenható Gondviselő így üzen. Éppen akkor bomlott le a kerítés, amikor tengert és határokat is legyőztünk azért, hogy egybegyűljünk ünnepelni Kölcseyt, a himnuszt, a magyarságot, a közös gyökereket és az együvé tartozást” – fogalmazott a Sződemeterre beszolgáló tasnádi lekipásztor.

Az ünneplők meghallgathatták Pataki Csaba (elnök, Szatmár Megyei Tanács) és Seszták Oszkár (elnök, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat) a rendezvény fővédnökeinek köszöntő szavait. Köszöntőt mondott továbbá Szenthe Anna, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke. Kölcsey Ferencet idézte és méltatta: Nagy Zsuka költő (Nyíregyháza), Tar Károly (a Román-, Magyar- és Svéd Írószövetség tagja) és Kondor Katalin (a Magyar Rádió volt elnöke). Szavalt Varga Sándor színművész, valamint Bartha Máté, Bendel Krisztina, Bihari Renáta, László István ás Ombodi Dominik. Az ünnepség nemzeti imánk eléneklésével és koszorúzással ért véget, melyen díszőrséget a nagykárolyi-, szatmári- és szilágysomlyói cserkészcsapatok tagjai álltak. A Nagykárolyi Református Egyházmegye koszorúját Tolnay István esperes és Sebestyén Elek Előd lelkipásztor helyezték el a költő szobránál.

 

69 elemet
Sebestyén

1 Comment

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *