Példás megegyezés a nagykárolyi történelmi egyházak között

Történelmi pillanatra került sor 2017. augusztus 5-én Nagykárolyban, ugyanis ezen a napon került sor az első ökumenikus házasságkötésre a református templomban. Nagyon különleges és jó érzés volt, hogy az ökumenikus szertartásnak a református templom volt a helyszíne – tudtuk meg Tolnay István esperestől.

esk5

Nagykárolyban már évekkel ezelőtt felmerült annak a lehetősége, hogy a házasságkötésre készülő ifjú párok kérésére egy templomban, ökumenikus szertartás keretében eskessen a református és római katolikus lelkész. Amikor főtisztelendő Illyés Csaba római katolikus esperes a nagykárolyi római katolikus Kalazanci Szent József templomba kapott kinevezést, Simon Attila plébánossal együtt meglátogatta Tolnay István esperest, a Nagykároly-kertvárosi református gyülekezet lelkipásztorát. Ennek a baráti együttműködésnek az egyik első lépése volt az a 2-3 évvel ezelőtti megegyezésük miszerint az ökumenikus szertartások esetén mindig a mennyasszony vallása döntse el azt, hogy melyik templomban legyen az esküvő. Az utóbbi években számos ökumenikus szertartás volt a nagykárolyi római katolikus templomokban, ám most érkezett el az ideje annak, hogy a menyasszony vallása szerint a református templomban tartsák a házasságkötést. Amikor ezt a lehetőséget a lelkipásztorok felvetették az ifjú párnak, Nagy Roland Tibornak és Bíró Boglárkának, ők készséggel beleegyeztek, és Illyés Csaba esperes úr is jó szívvel ment el szolgálni a református templomba. Polgári szertartással kezdődött az esküvő, melyet Kovács Jenő polgármester vezetett le. Ő is örömét fejezte ki, hogy Nagykárolyban ilyen történelmi pillanatra kerül sor. A nagykárolyi történelmi egyházak közötti egyesség az ökumenikus együttműködés szempontjából is kiemelkedő esemény volt. Az egyházi elöljárók bíznak abban, hogy lesz még erre példa, s nemcsak Nagykárolyban, hanem annak környékén is követni fogják ezt a kezdeményezést.

Ez a kompromisszumos megoldás azért született, mert mind Illyés Csaba mind Tolnay István azt szeretnék, ha a fiataljaik a templomokban esküdnének meg. Ugyanis volt már olyan felkérés mind a kettőjük irányába, hogy a Károlyi kastély kápolnájában legyen a házasságkötés. Volt olyan eset is, amikor egyik fél sem volt katolikus, de abban a templomban kérték az esküvőt, mert ahogy fogalmaztak: „az mennyire szép, és jól mutat a videón”. Ám, amint arra a lelkészek felhívták már a híveik figyelmét, a házasságkötésnek sokkal fontosabb a lényege, mint hogy mi mutat jól a videón. A lelkészek azt szorgalmazzák, hogy a templomokban történjen az esküvő, ne a strandon, ne sátrak alatt, ne éttermekbe vagy egy szállodának a tetején, hanem Isten szent házában, legyen az katolikus, református vagy más felekezetű templom. A nagykárolyi lelkészek közötti egyesség tehát arról szól, hogy a mennyasszony vallása dönti el, hogy melyik templomban legyen a házasságkötés. Az egyházi vezetők felhívják a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy minden ékesen és szép rendben történjen, mindenki igyekezzen a közöttük létrejött egyességhez igazodni.

6 elemet
Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *