Kölcsey-emlékfutás a tikkasztó hőségben

Szombaton közel százan vettek részt a 8. Kölcsey-emlékfutáson. A tizennégy kilométeres távot gyalog és kerékpáron tették meg a benevezők, rendőri felvezetés és mentős kíséret mellett. A rendkívüli kánikula ellenére minden korosztály képviseltette magát.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület támogatásával szombaton nyolcadik alkalommal szervezték meg a Kölcsey-emlékfutást. A rendezvény résztvevőinek biztosított emlékpólók ezúttal a reformáció 500. évfordulóját is hirdették, itt is emlékeztetve a megjelenteket a megújulás fontosságára. A református templom előtti téren 9 órakor vette kezdetét a regisztráció és a pólóosztás. A hőmérő már ekkor 30 Celsius-foknál nagyobb értéket mutatott. A nagy forróság ellenére is közel százan regisztráltak, nagyon sokan érkeztek Szatmárnémetiből is. Pakulár István helyi református lelkipásztor ismertette a szabályzatot, majd Grieb Csaba, Tasnád város polgármesterének a jelzésére elindultak a kerékpárosok, a sétálók, a kocogók és a futók. Elöl és hátul rendőrautó haladt, a legvégén a Maurer Alapítvány mentőautója (benne dr. Vass Zoltán, Simon Mária asszisztensnő és Maurer Róbert mentős), hogy szükség esetén elsősegélyt nyújtsanak, de szerencsére erre nem került sor. Útközben négy ponton osztottak vizet, és volt is rá igény, hiszen a közel 40 Celsius-fokos melegben a futás nagyon nagy próbatétel volt, de valamennyi jelentkező megtette a 14 kilométeres távot. A rendezvényen a legkisebbektől a legidősebbekig minden korosztály képviseltette magát: a fiatalok meg akarták mutatni, hogy képesek helytállni a nagyok között, az idősebbek pedig önmagukat tették próbára, hogy mennyire alkalmasak még az ilyen nagy fizikai megterhelésre.

Érkezéskor vízzel, üdítőitalokkal és sörrel várták, a szakácsok pedig finom gulyással kínálták a megfáradt és megéhezett résztvevőket, akik ebben a formában igyekeztek népszerűsíteni Kölcsey Ferenc, Himnuszunk írója születési helyét és szellemi értékét. A gyerekek fagylaltot is kaptak, hogy azzal hűsítsék magukat és pótolják az elhasznált energiát. Meg lehetett nézni a már felépült, de még berendezésre váró Kölcsey Ferenc Kulturális Központot, ami a jövőben még vonzóbbá teszi Sződemetert.

Forrás: frissujsag.ro

Hozzászólás

E-mail címe nem lesz publikus. Kötelező kitölteni *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>