Szülői példakép

toll„Őrizd meg, fiam, atyád parancsolatját, és anyád tanítását el ne hagyd.” (Péld 6,20)

Két dologra hívja ma fel Isten szent igéje a figyelmünket. Az első, hogy megőrizzük édesapánk parancsait. A második pedig, hogy édesanyánk tanításait el ne hagyjuk. A hagyományos családképben valahogy így is látjuk magunk előtt a szülőket: a szigorú tekintetű édesapát és az imádságos lelkületű édesanyát. Az apát, aki saját mesterségére gyermekét is megtanítja, s ha szükséges akkor kellőképpen szigorral nevel. A finom lelkű édesanyát, aki a biztonságot jelenti, aki megtanít beszélni, járni és imádkozni. Mégis, amikor ezt az igeszakaszt olvasom, eszembe jut róla az is, hogy mennyi szétszakadt család van. Családok ahol nincs ott a fegyelmet megtartó édesapa vagy a jóságos édesanya. Csonka családok vannak, ahol a gyermekek előtt nincs meg az igazi szülői példakép. És eszembe jut az is, hogy vannak szülők, akik kevésbé nyújtanak jó példát, de talán sokszor a rossz tapasztalat még inkább arra ösztönöz, hogy ezt másképp kell csinálni. Akár jó, akár rossz tapasztalataink vannak, tartsuk meg azokból mindazt, ami számunkra építő. Őrizzük mélyen a szívünkbe azokat az imádságokat és egyházi énekeket, melyeket szüleinktől tanultunk! Ámen!

Imádság: Atyám, légy áldott igéd drága tanításáért. Imádkozunk a családokért. Segítsd őket, hogy szeretettel, békével és tisztelettel éljenek együtt, és a gyermekek jó példát lássanak a szüleiktől! Ámen!

Sebestyén Elek Előd

Hozzászólás

E-mail címe nem lesz publikus. Kötelező kitölteni *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>