Balog Zoltán: minden magyar felelős minden magyarért

Ötszáz évvel ezelőtt a reformáció meggyökerezett ezen a vidéken is – mondta az emberi erőforrások minisztere a kassai református templomban vasárnap a Fiatal Reformátusok Szövetsége, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház hivatalos ifjúsági szervezete 25 éves fennállásának alkalmából.

Balog Zoltán beszédében úgy fogalmazott: az évtizedek során elértük, hogy a határok ne válasszák szét a “lelkeket”, majd az alaptörvényre hivatkozva azt mondta: minden magyar felelős minden magyarért, és büszkék vagyunk a kereszténység nemzetmegtartó erejére.
Minden keresztény ember felelős minden keresztény emberért – tette hozzá.
Balog Zoltán a Magyar Református Központ felújított épületének átadása előtt azt is elmondta, hogy 2002-ben vásárolták meg ezt a házat, a kormány 2015-ben határozta el a felújítását, miután megállapodást kötött a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházzal.
A kassai református templom szomszédságában lévő Magyar Református Központban tekinthető meg a Reformáció 500 kiállítás és a Fiatal Reformátusok Szövetsége 25 évét, valamint az épület felújítását bemutató tárlat is.
A miniszter szólt arról is, hogy a magyarság kultúrája egy közösség kultúrája, és a legfontosabb az anyanyelv, amely összeköt. Történjék bármi Ukrajnában, vagy Romániában, az “igazi veszteség az, ha magunkban veszítjük el a nyelvet – hangsúlyozta Balog Zoltán.
Azt is elmondta: a 2016-os magyar ifjúságkutatás szerint a Felvidéken élő magyar ifjúság 63 százaléka vallja azt, hogy elsősorban a magyar közösséghez tartozik.
A magyar-szlovák kapcsolatokról szólva kitért arra is, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök a közeljövőben egy újabb híd alapját teszi majd le Komáromban.
Az új Duna-híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. májusi tájékoztatása szerint 2019 őszére várható. A beruházás uniós, szlovák és magyar források felhasználásával valósul meg – közli az MTI.

 

Hozzászólás

E-mail címe nem lesz publikus. Kötelező kitölteni *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>