Reformáció 500 – Jótékonysági futás indult Kárpátaljára

Balog Zoltán részvételével 500 kilométeres jótékonysági futás indult kedd reggel a főváros XVI. kerületéből Kárpátaljára. Az akcióval a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a nagydobronyi Irgalmas Samaritánius Református Gyermekotthon lakóit segíti adományokkal, egészségügyi szűréssel.

Download (6)

“Kárpátalja egyszerre van nagyon messze és közel is hozzánk, különösen most, amikor az ott élő magyarok oktatását korlátozni próbálják. A reformáció lelki, a futás testi felüdülést nyújt, mindkettő közösséget teremt. Azt kívánom, hogy a bethesdások sikeresen eljussanak a Vereckei-hágóig és a csodálatos nagydobronyi gyermekotthonig, ahol az ott dolgozók nagyszerű munkát végeznek az elhagyott árvák nevelésében” – mondta az indulásnál az emberi erőforrások minisztere, az esemény egyik fővédnöke.
A Bethesda kórház futóit a gyermekotthonban Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége fogadja szeptember 29-én, a szakemberek a helyszínen száz gyermek egészségügyi szűrését végzik el. Az akcióhoz rajzpályázat kapcsolódik, a nyertes az osztályával három napot tölthet el Kárpátalján.
Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt, hogy a reformációra, a Bethesdára és Kárpátaljára is érvényes a “mozgásban lenni” kifejezés, testileg és lelkileg egyaránt.
Az 500 kilométeres futás, a célba érkezés után adományokat adnak át, és a nagydobronyi otthonban hatvan leánygyermekének szűrését, valamint a ráti katolikus otthon lakóinak szűrését végzik el.
A kórházból két gyermekneurológus, egy gasztroenterológus, egy gyermekpulmonológus, egy gyermekkardiológus, egy sebész, két radiológus, egy fül-orr-gégész és három gyermekgyógyász szakorvos lesz ott, a vizsgálatokhoz a két ultrahangkészüléket és az EKG-készüléket a jótékony futók viszik magukkal.
Akinél valamilyen betegséget diagnosztizálnak, annak a gyógyulásáról is gondoskodni fognak.
Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház világi elnöke kitért arra, hogy sporttal és jótékonysággal is hozzá lehet járulni a reformáció emlékévéhez, most ráadásul olyanoknak tudnak segíteni, akik erre sokszorosan rászorulnak. Hozzáfűzte: a reformációnak is választ kell adni a 21. század kihívásaira, és a jótékonyság erre nagyszerű válasz.
Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa azt emelte ki, hogy az emlékévhez számtalan sportrendezvény kötődik.
Megjegyezte, hogy a reformáció örökítette tovább azt a Szent Benedek-i gondolatot, miszerint mindig azért indulunk el egy útra, hogy bennünk is elinduljon valami, például a felelősségtudat, a másokért tenni fontossága.
Szatmáry Kristóf, a XVI. kerület országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy választókörzetében néhány hét múlva átadják Közép-Európa egyik legnagyobb új reformációs emlékművét, egy szoborcsoportot, amely egy közösségi térhez kapcsolódik.
Gui Angéla karitatív futónagykövet, az esemény szervezője elmondta, hogy a jótékonysági akcióhoz rajzpályázat kapcsolódik Én így segítenék címmel.
Arra kérték a gyermekeket, rajzolják le, szerintük hogyan lehet segíteni egy másik, nehéz körülmények között nevelkedő gyermeken. A rajzokat a futás során személyesen veszik át a gyerekektől, akikkel együtt is futnak. Az alkotások közül a nagydobronyi otthon gyermekei választják ki a legjobbat, a nyertes rajzoló osztályával három napot tölthet el Kárpátalján – közli az MTI.

 

Hozzászólás

E-mail címe nem lesz publikus. Kötelező kitölteni *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>