Templomnap Ákoson

Hálaadásra gyűltek össze a hívek október 1-én az ákosi református templomban. Köszönetet mondtak Istennek az 500 éves reformációért, a 450 éves magyar református egyházért és Dobai  Zoltán lelkipásztor 20 éves Ákoson végzett szolgálatáért. A hazatért elszármazottakkal együtt fejezték ki hálájukat az Úrtól kapott áldásokért és kegyelemért.

DSC_0003 (12)

Az ünnepi istentiszteleten nagytiszteletű Tolnay István esperes hirdette Isten igéjét az 1 Sámuel  7,12 igeszakasz alapján. Igemagyarázatában elmondta, hogy Isten  nemcsak egyes embereket, hanem egész közösségeket segít meg. Sámuel próféta hálából egy emlékkövet állított Mispa és Sén között, ahol örömmel mondta: ֦mindeddig megsegített minket az Úr”. ֦Ezt a gondolatot kell mi is a szívünkbe véssük a reformáció ötszázadik évfordulóján. Nem szabad megfeledkezni mindarról, amit Isten tett az elmúlt évszázadokban az ákosi templomos néppel. Az ige múltról, jelenről és jövőről egyaránt beszél. Tovább kell indulni! Aki áldásaivel segített minket, ezután sem fog elhagyni” –  biztatta a hallgatóságot az esperes. Az igehirdetést követően Dobai Zoltán lelkipásztor köszöntötte a vendégeket, a hazatérő ákosikakat és a gyülekezetet. Néhány szóban kitért az első ákosi emlékeire. ֦Csodálatos dolog, hogy 20 éve itt lehetünk.  Nem sok lelkész szoltált itt 1597-től napjainkig 20 évnél többet. Én örülök, hogy itt vagyunk, s együtt adunk hálát az 500 éves reformációért” – mondta a lelkipásztor, majd  a 100. zsoltár szavait felolvasva mondott köszönetet az elmúlt évtizedekért családjának és a gyülekezetnek.  Dobai Zoltán lelkipásztornak Zsoldos Ferenc főgondnok köszönte meg a közösségben végzett szolgálatát a 23. zsoltár első versével, majd egy új palástot, a gyülekezet ajándákét adta át neki. Az ünnepséget a Carmina Renascentia régizene-együttes, valamint a helybeli kórus énekei varázsolták szebbé és meghatóbbá. Ákos és a környék reformációjáról Szőcs Péter Levente történész, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója beszélt a hallgatóságnak.

Az ünnepség közös ebéddel folytatódott a kúlturotthonban, ahol a finom falatok elfogyasztása közben a helybeli fiatalok jóvoltából néptáncokat nézhettek meg, és ifjúsági énekeket hallgathattak meg a  jelenlévők. Dr. Juhász Tamás nyugalmazott teológiai tanár pohárköszöntőjében örömét fejezte ki amiatt, hogy Ákos az első olyan település Erdélyben, ahol templomnapot tartanak. Büszkén mesélt arról, hogy felesége révén milyen kötődése van a településhez, majd méltatta azt a munkát, amit a lelkipásztor és hitvese megtesznek az egyházközségért.

78 elemet
Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *