Kérünk még 500 évet

500 protestáns lelkész jelenlétére számítottak szeptember 30-án a kolozsvári Farkas utcai református templomba, ám ettől jóval többen jelentek meg az ünnepi istentiszteleten, melyre az erdélyi protestáns egyházak lelkipásztorait és presbitereit hívták meg.

p11

Zsúfolásig megtelt a templom, sőt a hívek jelentős része kint hallgatta az igehirdetést és köszöntéseket. A nem mindennapi eseményen Dr. Kozma Zsolt nyugalmazott teológiai tanár prédikált a 78. zsoltár alapján. Ezt követően Bálint Benczédi Ferenc unitárius, Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus, Fekete Károly és Csűry István református püspökök, valamint Farkas Emőd unitárius főgondnok és Balog Zoltán miniszter szólt a jelenlévőkhöz. Az istentiszteletet követően a protestáns teológia udvarára vonultak át, ahol Kató Béla püspök és Kállay Dezső rektor leleplezték Szász Domokos egykori püspök mellszobrát, illetve átadták a megújult teológia épületét. Itt ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök. „Most 500 protestáns lelkész együtt vonult be Isten házába. 500 lelkész az 500. évfordulón. Mi mást tekinthetnénk ma a legfőbb dolognak, minthogy kérünk még 500 évet. Kérünk még 500 esztendőt a Kárpát-medencében. Kérünk még 500 évet itt, Erdélyben. Kérünk még 500 évet itt, Kolozsváron, amit keresztyénként és magyarként leélhetünk. Ha leéltük és megkaptuk, azután az „ítélőbíró” eldönti, hogy kiérdemeltük-e az akkor következő újabb 500 évet. Nagy kérés, szerénytelenül nagy, de nem mondhatunk mást, minthogy 500 évnyi teljesítmény, erőfeszítés, küzdelem és Krisztusban megmaradt hűség jogosít, bátorít és buzdít erre a kérésre” – fogalmazott Magyarország miniszterelnöke. Ünnepi gondolatait osztotta meg a hallgatósággal Jakubinyi György római katolikus érsek, Szabó István dunamelléki püspök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is.

27elemet

Hozzászólás

E-mail címe nem lesz publikus. Kötelező kitölteni *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>