Hírnév

toll„Mint az ezüst a tégelyben, és az arany a kemencében próbáltatik meg, úgy az ember az ő híre-neve szerint.” (Példabeszédek 27,21)

Besározták a hírnevedet? Hamis információkat terjesztettek rólad? Talán egészen más képet formáltak mások rólad, mint amilyennek te ismered magad? Igen, sokszor kerülhetünk az emberek szájára, akik nem biztos, hogy mindig hiteles információt terjesztenek rólunk, miközben észre sem veszik, hogy valakinek a hírnevét teszik tönkre. De vajon mi nem-e terjesztünk-e másokról olyan információkat, melyek nem is biztos, hogy igazak? „Egyszer egy békétlen szívű asszony, miután nem bírta elviselni, hogy a falu kiközösítette, szomorúan ment fel a község melletti dombon álló templomhoz, hogy elsírja bánatát a lelkésznek. Kint a virágoskertben találta a lelkészt és rögtön meg is kérdezte:

-Mondd meg nekem, miért nem szeretnek engem az emberek? A lelkész, aki ismerte az asszonyt és annak áskálódó, kellemetlen természetét és éles nyelvét, felvett egy elhervadt virágot a földről. Az elnyílt virág koronája helyén már csak kis fehér szárnyas magvak ültek.

-Fújjálj rá – mondta az asszonynak. Az asszony ráfújt és a könnyű kis magvak szétrepültek a levegőben, majd lassan lehullottak a földre. Most légy szíves, szedd össze ezeket a magvakat.

– Nem tudom – válaszolta az asszony. Már nem látszanak, és ki tudja, hova hullottak?

-Igen – mondta a lelkész -, ki tudja hova hullottak. Azokat a szavakat éppen így nem tudod összeszedni, amiket szétszórtál az emberek között. Ott fekszenek, ahova hullottak, és kikelnek majd, éppen úgy, mint ezek a magocskák. Fogd meg ezt a követ és hajítsd el – mondta neki a férfi. Az asszony zavartan megtette. Lehetett hallani, amint a kő zörögve gurul lefelé a domboldalon, nekicsapódik más köveknek és lehuppan a földre.

– Most hozd vissza!

– Ezt nem tudom – mondta az asszony -, hol találnám meg azt a követ a sok törmelék között? Nos, éppen így nem tudod visszahozni valakinek a reménységét sem, amit a te szennyes szavaiddal tönkretettél. Törd le ezt a hajtást innen a fenyőről – parancsolta a férfi. Az asszony most már gépiesen engedelmeskedett. Most tedd vissza rá megint, ahogy volt.

– De ez már igazán képtelenség! – tört ki az asszony. Igen – mondta a férfi -, ez képtelenség! Ugyanígy nem tudod visszaadni valakinek a sarjadó hitét, a másokban való bizalmát, amit a te botránkoztató, bomlasztó szavaiddal eltörtél”. Ne játszunk mi sem mások jó hírnevével, becsületével, miközben lehet az emberek rossz képet alakítanak ki rólunk is. Ámen!

Imádság: Atyám, köszönöm neked, hogy te nemcsak a hírnevemet, hanem a szívemet is ismered. Őrizz meg mindenkit attól, hogy embertársairól hamis információkat terjesszen! Ámen!

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *