Látni, hallani, szólni és tenni

toll„Kiknek szemeik vannak a látásra, de nem látnak, füleik vannak a hallásra, de nem hallanak.” (Ez 12,2)

 

„Egy szó, egy fillér, egy kézszorítás, ha áld, ha segít, ha szolgál, drágább kincs az minden diadémnál” – fogalmazott Ravasz László egykori református püspök. A reformáció küszöbén a szóról és kézfogásról vallott gondolatai tovább folytatják Ezékiel próféta gondolatsorát, aki látásról és hallásról beszél. Most, az 500 éves reformáció ünnepén látnunk, hallanunk, szólnunk és tennünk egyaránt kell. Vissza kell tekintenünk nagy reformátor elődeinkre, akik a hit tiszta látására tanítottak bennünket, és arra neveltek, hogy naponként olvassuk a Bibliát. Annyi mindent meghallunk.  A hallásunk sokszor a  szóbeszédekre van kiéleződve, de most nem ezek kell a fülünkben csengjenek, hanem  több évszázados magyar református egyházi énekeink. Mennyi erő, mennyi vigasztalás rejlik azokban. Szólnunk kell egymáshoz egy néhány kedves, figyelmes szót. Talán ezen a héten sokkal többet, mint máskor. Nagyon sokan emlékeznek ugyanis Istenhez hazatért szeretteikre. Temetők felé indulnak el emberek, hogy imával, virágszállal róják le tiszteletüket egy-egy kedves családtag sírja előtt. Milyen jó, ha van egymáshoz ilyenkor néhány vigasztaló, együtt érző szavunk, ami enyhítheti a gyász mély sebét.

És tennünk is kell naponként valami jót.  Kell mindig egy kézszorítás, ami áld, ami segíti a gyermeket, ami felemel egy beteg vagy agg szülőt, és amiben ott érezni egymás tiszteletét és szeretetét. Ámen!

 

Imádság: Atyám, köszönöm  neked az életem. Köszönöm, hogy reformátusként dicsőíthetem szent neved. Kérlek, öleld át vigasztaló szereteteddel mindazokat, akik gyászt hordoznak a szívükben. Mindazokat, akik egyedül maradtak, akiket már nem vár otthon senki, akik alázattal nyitják ki a Bibliát, akik hitet, reményt és erőt Tőled várnak és kapnak. Ámen!

 

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *