Nagykároly szívébe költözött Ady és Itóka

A Károlyi-kastéllyal szemben, a város szívében állítatta fel a város első szoborcsoportját Nagykároly önkormányzata. Az  Ady Endrét és Otilia Marchișt ábrázoló szobrokat Csűry István református püspök, Virgil Bercea görög katolikus püspök, Kelemen Hunor RMDSZ elnök és Kovács Jenő nagykárolyi polgármester leplezték le. 

DSC_0132

A bronzból készült szoborcsoport anyagi hátterét Mold Marius vállalkozó biztosította, a gyönyörű alkotás pedig Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész munkáját dícséri. Az átadó ünnepségen erdélyi és magyarországi politikusok méltatták a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjának, Ady Endrének és Itóknak a barátságát, és az együtt élő népek testvériségét.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Ady és Itóka barátságáról elmondta: óriási, bensőséges kapcsolat alakult ki közöttük. Személyükben nemcsak egy férfi és egy nő, hanem egy magyar költő és egy román írónő vannak egymás mellett megörökítve.  Ma ez a békés együttélésre és összetartásra kell indítsa az itt élőket.  Együtt kell védeni  a közös európai kultúrát – hangsúlyozta a politikus.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke örömét fejezte ki, mivel számára ez a szobor szimbólummá emelkedik, mégpedig annak a barátságnak a jelképévé, ami szól a kultúrák-, népek- és együtt élő emberek találkozásáról. Amint emlékeztetett, ezek a baráti szálak a történelem során nagyon sokszor meglazultak. Előfordulnak olyan hullámvölgyek, amikor szükség van arra, hogy egy-egy ilyen szimbólumra rátekintsünk és üzenetét meghalljuk – fogalmazott a püspök.

A szoborcsoport átadásán Tolnay István református esperes és Radu Filip görög katolikus esperes mondtak áldást.

24 elemet
Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *