Ajándékozni öröm

„És bemenvén a házba, ott találák a gyermeket anyjával, Máriával; és leborulván, tisztességet tőnek néki; és kincseiket kitárván, ajándékokat adának néki: aranyat, tömjént és mirhát.” (Mt 2,11)

1054

A városok és falvak utcái fényfűzérektől színesek. Már hetek óta jelzik a karácsony közeledtét. Színes fényeik világosságot hoznak a hosszú, sötét éjszakákba. A legtöbb családi házban szentestére a szépen díszitett fenyőfákon is felcsillanak a színes fények, s a fenyőfák alá szívből jövő ajándékok kerülnek. Lehet, hosszú töprengés előzte meg az ajándékozást.  Vajon milyen ajándékot válasszunk, aminek igazán örülnek szeretteink? Aztán ha sikerült választani, akkor alapos figyelmességgel csomagoltuk össze ajándékainkat. A tárgyakkal együtt a szeretetünket is becsomagoltuk, mert ajándékozni öröm. Öröm látni a gyermeki mosolyokat a csillogó fenyőfák alatt. És örömmel vesszük mi felnőttek is, ha gondol valaki ránk.  Nekünk is jól esik egy sms, egy elektronikus levél, egy képeslap, vagy akár egy apró ajándék, amit ilyenkor kapunk.

Karácsony az ajándékozásról szól. Egyik egyházi ünnepünkhöz sem kapcsolódik ajándékozás, csak a karácsonyhoz. Nem véletlen ez, hiszen az első karácsony estéjén óriási  ajándékot kapott az emberiség. Isten egyszülőtt fiát küldte el a bűnös világba, hogy az általa érkező szeretet tiszta fénye legyőzze a lelkünkben meglapuló sötétséget. Milyen drága ajándék számunkra Jézus! Milyen drága ajándék  a vele érkező szeretet! Milyen drága ajándék  a közénk hozott a mennyi béke! Igazán értékes ajándékot csak akkor adhatunk mi is egymásnak, ha Jézust követő életünkkel, szeretettel és békével tudjuk megajándékozni a mellettünk élőket.

Ha valamit kapunk, mindig igyekszünk azt valahogyan viszonozni. Talán te is elgondolkodtál azon, hogy nemcsak a szeretteidnek kell valamivel kedveskedned, hanem valamilyen ajándékot Jézusnak is kellene vinni. De vajon mit? A Bibliában arról olvasunk, hogy a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek, amiket letettek a Királyok-Királya előtt. Az arany a vagyont jelképezi. A tömjén főként templomokban füstölőszerül használt gyanta. A mirha szomáliai balzsamfából előállított szirup. A tömjén és a mirha is alkalmas gyógyításra. Ezek jelképezhetik az egészséget. Ezen a karácsonyon légy kész megnyítni a szíved, és ajándékozni Jézusnak  a vagyonodból, erődből és egészségedből.

Jézus a Máté evangéliuma 25. részében azt mondja, hogy: „amennyiben megcselekedtétek egygyel az én legkisebb atyámfiai közül, én velem cselekedtétek meg.” Mi mit cselekedtünk meg a legkisebbekkel? Az egyik legszebb karácsonyi emlékem az, amikor évekkel ezelőtt Nagyvárad utcáin a hajléktalanoknak egy aprócska ajándékot adtunk át az ifisekkel. Nem volt nagy érték, de amikor azok az emberek megkapták, könnycsepp jött ki a szemükből. Meglepődtek, és nagyon jól esett nekik a figyelmesség. Nem az egész vagyonunkat adtuk oda, hanem csak egy aprócska szeletet abból, és öröm volt adni. Az elmúlt napokban egy házaspár az egyik közösségi oldalon imádkozásra kérte az ismerőseit, mert megbetegedett a gyermekük. Ha betegek vagyunk, akkor hamar eszünkbe jut Isten, és segítségét kérjük. Erről a családról tudom, hogy nemcsak a betegségben, hanem egészségben is Istent szolgálják. Mi is ajándékozzunk az időnkből Jézusnak, imádkozzunk hozzá, akkor is, amikor egészségesek vagyunk. Nem kell sokszor valami hihetetlen nagy dologra gondolni, amikor a napkeleti bölcsekkel együtt valamit Istennek akarunk ajándékozni. Ajándékozz örömmel a magad keveséből, a magad idejéből és egészségéből, és meglátod Jézus százszorosan visszaadja azt neked! Ámen!

Imádság: Atyám! Köszönöm a Betlehemben megszülettet drága kis Jézust! Köszönöm, hogy általa a megbocsátás és örökélet tiszta fénye költözött ebbe a bűnös világba. Tedd ma áldottá minden ember karácsonyát! Költözzön szeretet és béke minden emberi szívbe! Ámen!

 

Sebestyén