Ünnepeltek Kölcsey szülőfalujában

A Magyar Kultúra Napján  Kölcsey Ferenc szülőfalujában, Sződemeteren is ünnepséget szerveztek. Ez alkalommal is voltak, akik elzarándokoltak a környező településekről, hogy a Himnusz szerzőjének szülőfalujában ünnepeljék ezt a napot.

DSC_0104 (4)

Főtiszteletű Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke a Zsoltárok 62,13 igeszakasz alapján szólt az egybegyűltekhez. A felolvasott zsoltárrészben benne van Istennek a múltbéli szeretete és az a perspektíva is, ami előttünk áll. Az az irgalom és szeretet, amit a zsoltáros megfogalmaz, mindannyiunk ajándéka lehet. “Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk ennek a világnak, és mondja el mindenki a maga helyén Sződemeterről hazatérve, hogy Istennél erő van és áldás továbbra is. Ő szeretett bennünket és szeretni is fog, de ehhez hozzá kell tennünk a magunk erejét és szeretetét. A  felülről jövő ajéndékok által nagyon sok ember kell érezze –magyar és minden velünk együtt élő nép- ,  hogy Isten szeretetében volt a múlt és ebben van a jövendő is” – hangsúlyozta a püspök.

Pakulár István tasnádi lelkipásztor házigazdaként köszöntötte a ünneplőket, majd reménységét fejezte ki, hogy ez az utolsó alkalom, amikor kültéren szervezik meg az ünnepséget. A Kölcsey Emlékház lassan elkészül és átveszi szerepét abban a tekintetben is, hogy lesz egy olyan hely, ahol méltóképpen lehet ünnepelni. „Hálát adok Istennek, hogy hatalmával, erejével támogatja azt a munkát és azt a nemes szolgálatot, melyet nemcsak Sződemeterért, hanem az egész Kárpát-medencéért, sőt a világ magyarságáért végzünk. Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, és mindazokat, amiket közösen felvállaltunk a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel folytatni tudjuk, további erőre van szükséngünk. Arra kérek mindenkit, hogy imádkozzanak értünk, hogy mindaz, amit a nemzet asztalára le kívánunk tenni, az megvalósuljon. Azért, hogy legyen egy olyan hely, ahová el tudunk zarándokolni, emlékezni nagyjainkra és épülni lelkileg” – fogalmazott a lelkipásztor, majd Kós Károlytól idévze fontos gondolatokat fogalmazott meg a hivatástudatról és kisebbségi sorsról. Az ünnepség koszorúzással és szeretetvendégséggel zárult.

 

24 elemet
Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *