Énekkel dicsérték az Urat Érendréden

Érendréden első alkalommal szervezték meg a református templomban a magyar kultúra napját, amelyet a debreceni Zeisky-Nagy Zsuzsanna és Sándor Anna énekszolgálata tett különlegessé.

Érendréden első alkalommal ünnepelték meg a magyar kultúra napját. Kurta Szabolcs helyi lelkipásztor vasárnap délután a református templomban tartott ünnepi istentiszteleten a 68. zsoltárból hirdette az igét. Prédikációjában összehasonlította a bibliai zsoltárokat a Himnusszal, kihangsúlyozva, hogy mindkettő a történelemre is utal, s mindkettő bűnbánattal ugyan, de megköszöni Istennek, hogy eddig megtartotta, és bizalommal tekint a jövőbe, hogy ezután is meg fogja tartani. Az istentisztelet második felében az érendrédi Kósa Csilla és Böőr Vanda szavalatát hallgathatta meg a gyülekezet. A műsor keretében röviden ismertették a magyar kultúra napjának fontosságát, a Himnusz születésének történetét. Elhangzott, hogy a magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc — a kézirat tanúsága szerint — 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt Szatmárcsekén. Az ünnep alkalmából a magyarok világszerte ünnepi műsort szerveznek.

Érendréden idén első alkalommal szervezték meg az ünnepséget, mely alkalomból két Debrecenből érkezett előadó szolgálatát hallhatták az egybegyűltek. Zeisky-Nagy Zsuzsanna debreceni énektanár és Sándor Anna tanuló énekszolgálata lenyűgözte a gyülekezet tagjait. A repertoárban autentikus népdalok, világénekek, operett- és nótarészletek, modern és magyar énekek szerepeltek. Az egész szolgálatot mintegy keretbe foglalta a Hadd menjek, Istenem mindig feléd és a Tebenned bíztunk egyházi énekek közös éneklése, ugyanakkor nem maradhatott el a régi és új székely himnusz, illetve nemzeti imánk eléneklése sem. Az ünnepi istentiszteleten mintegy hatvanan vettek részt, s a helyieken kívül debreceni és mezőteremi vendégek is jelen voltak. Kurta Szabolcs lelkipásztor örömmel nyugtázta, hogy sokan vettek részt az első alkalommal megszervezett ünnepségen, s abbeli reményének adott hangot, hogy a következő években is lesz aki ünnepeljen Érendréden.

Forrás: frissujsag.ro

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *