A magyar kormány 630 millió forinttal támogatja a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet

parlamentA magyar kormány egy tavalyi döntése értelmében 630 millió forinttal támogatja a Királyhágómelléki Református Egyházkerület különböző fejlesztési terveit, amelyek szociális és oktatási intézmények, valamint közösségi és hitéleti célok támogatására irányulnak – jelentette ki Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Nagyváradon.

A helyettes államtitkár résztvett azon a sajtótájékoztatón, amelyen Csűry István püspökkel együtt számoltak be a tervekről. Fülöp Attila az MTI-nek telefonon elmondta: a 630 millió forintos támogatásból 150 milliót szociális intézményekre, 80 milliót oktatási intézményekre, és 400 millió forintot hitéleti és közösségi tevékenységekre fordítanak.
A beruházások közül kiemelte a szatmárnémeti Láncos templom felújítását, amelyre 30 milliót fordítanak, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium korszerűsítését, amire 35 millió forintot költenek, illetve 90 millió forintot fordítanak a nagykárolyi Kálvin-központ befejezésére. Emellett hét egyházmegyei központot létesítenek 280 millió forintból.
A helyettes államtitkár elmondta, 2011 és 2017 között körülbelül 3,7 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet. 
Fülöp Attila hangsúlyozta: egyrészt természetes ez a támogatás, hiszen a királyhágómelléki egyházkerület sokat tesz a külhoni magyarságért, ugyanakkor nem olyan természetes, ha azt vesszük figyelembe, hogy Európában naponta zárójelbe kerülnek azok a keresztény értékek, amelyek megtartották ezt a kontinenst annak ami. Hangsúlyozta: ebből a szempontból Közép-Európa és Magyarország a saját útját járja, hiszen a magyar kormány együttműködést keres az egyházakkal, ami építi a közösségeket, megtartja a magyarságot magyarnak és kereszténynek.
Csűry István püspök azt emelte ki, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően sikerül fenntartani a református egyház helyi szeretetszolgálatát, a diakóniai munkát, amely azt követően került nehéz helyzetbe, hogy a román kormány megvonta a szociális támogatást a romániai egyházaktól. Így folytatni tudják például az árvaházak, az öregotthonok működtetését, és foglalkozni tudnak a mozgássérültek és a roma gyerekek problémáival. 
A püspök köszönetét fejezte ki a támogatásért, utalva arra, hogy – mint fogalmazott – “amit álmunkban hordoztunk, most meg tudjuk  valósítani a magyar kormány támogatásával a jövő nemzedékek örömére” – közli az MTI.

 

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *