Házasság vasárnapja Nagykárolyban

Nagykárolyban ötödik alkalommal tartották meg a házasság vasárnapját. A kertvárosi reformátusok ünnepi istentiszteletén Bartha Zsuzsanna unitárius lelkésznő beszélt a házasság fontosságáról ma délelőtt.

IMG_0332

Az igehirdető felsorolt néhány tényezőt, ami szétválaszthat egy házasságot, ugyanakkor olyan érveket is felsorolt, melyek a házasságok megmentésében segítenek. Elmesélte, hogy annakidején az erdélyi szász közösségekben például egy-egy válni készülő párt három hétig zártak egy szobába, s az együtt töltött idő, az egymásra való figyelés megmentette a házasságokat. Ma pedig ott tartunk, hogy az ember feljogosítva érzi magát arra, hogy még boldogabb legyen, s ez délibábként, hamis illúziókat támaszt benne arról, hogy valaki mással jobban élhetne. A házasságot tönkre teheti a személyes kritika, a megvetés, a védekezés és a falazás (elszigetelődés).  A házasság működését segíti az odaszánás, egymás jól ismerése, a szeretet és csodálat őszinte kifejezése. „A házasságnak legyen közös, célja, értelme, és legyen egy közös megegyezés arról, hogy hogyan viszonyulunk Istenhez. Lélek, spiritualitás, vallásosság nélkül minden, csak szövetségként kötött házasság hamvába hull. Mindenféleképp szükséges az, hogy Isten felé induljunk el” – fogalmazott a lelkésznő.

Az istentiszteleten köszöntötték mindazokat, akik ezüst- és aranylakodalmukat ünnepelték nemrégiben vagy ünnepelni fogják a közeljövőben. Tolnay István esperes az úrasztalánál Isten áldását kérte ezekre a házaspárokra. A Pro Ecclesia vegyeskórus tagjai csodálatos énekeikkel tették szebbé az ünnepet, ami a gyülekezeti teremben szeretetvendégséggel ért véget.

A házasság hetét tizenegyedik alkalommal rendezik meg a keresztyén egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával a Kárpát-medence számos magyar lakta településén. Az idén a magyarországi családok éve programjaihoz kapcsolódó rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.

12 elemet
Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *