Közös hírportálja van Debrecennek és Nagyváradnak

Ismét van közös sajtóterméke Debrecennek és Nagyváradnak: a denagy.hu hírportált az elmúlt héten mutatták be a cívisvárosban – közli az MTI. 

Az esemény előtt a résztvevők megkoszorúzták a Debreczen-Nagyváradi Értesítő egykori szerkesztőségének otthont adó, Dósa nádor tér 7. szám alatti épület falán elhelyezett emléktáblát.
A denagy.hu hírportál ugyanis Debrecen első magyar nyelvű újságja, a 175 éve megjelent értesítő szellemi utódjának tekinti magát – jelezte Stanik István projektigazgató.
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hosszan sorolta, milyen fontos szálak kötik össze a két várost a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a személyes emberi kapcsolatok terén, hozzátéve, ez az intenzív együttműködés bővül most tovább a sajtó területén.
A polgármester emlékeztetett arra, hogy Debrecen megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-ban címet, és ebben fontos szerepet szán a Nagyváraddal való együttműködésnek.
Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő, korábbi nagyváradi református püspök a két város közös egyházi múltját emelte ki, rámutatva arra, hogy az általa korábban vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület a trianoni békediktátum előtt a debreceni központú Tiszántúli Református Egyházkerület része volt.
A denagy.hu hírportál indulását úgy értékelte Tőkés László, hogy “évtizedekig tartó folytonosságot sikerült helyreállítani” a két város között a sajtó területén.
A portált bemutató rendezvényen Fleisz János történész Debrecen és Nagyvárad párhuzamos történetéből szemezgetett, Bakó Endre irodalomtörténész pedig a Debreczen-Nagyváradi Értesítő történetéről tartott előadást.
A denagy.hu hírportált bemutató Stanik István kiemelte, hogy tájékoztató jellegű internetes újságot készítenek. A portál magyar és román nyelven közli a két város, illetve megye – Hajdú-Bihar és Bihar – kulturális, turisztikai programjait, legfontosabb eseményeit, a szállodák, éttermek, különféle szolgáltatások elérhetőségeit, beszámol a két városban zajló beruházásokról.
Tájékoztatják a két város polgárait az őket kölcsönösen érintő, számukra fontos közérdekű információkról, minden olyan helyi, megyei és régiós hírről, amely az életüket, egymáshoz fűződő kapcsolataikat befolyásolja vagy befolyásolhatja – mondta Stanik István, hozzátéve, hogy terveik szerint a jövőben Debrecenben és Nagyváradon is információs irodát nyit a denagy.hu hírportál.

 

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *