Községnap és hazatérés napja

Tegnap tizenhatodik alkalommal rendezték meg Hadad napját, amelyre a helyiek mellett Magyarországról, Németországból, Dél-Koreából és az USA-ból érkeztek hazatérők.

Balogh Ferenc, Hadad község polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a községnapi rendezvények egyre népszerűbbek, Hadad község napja annyiban különbözik más községnapoktól, hogy nemcsak a szórakozásra helyezik a hangsúlyt, hanem a lelki fejlődésre is. A községnapi rendezvényeken meg lehet győződni arról, hogy Hadad milyen külkapcsolatokkal rendelkezik, ami azért fontos, mert nagyon sok segítséghez és támogatáshoz jut a község a jó kapcsolatai révén, amelyeket hosszú évek során alakított ki. A polgármester elmondta, hogy milyen fejlesztési munkálatokat végeztek az utóbbi időszakban, keresik viszont annak a lehetőségét, hogy miként lehetne egy kultúrotthont létrehozni, ugyanis a jelenlegit visszakapta a volt tulajdonosa. Most a községhez tartozó három településnek van kultúrotthona, a községközpontnak viszont nincs.

Turos Lóránd szenátor nagyra értékelte, hogy Hadad község napján nemcsak a szórakozásra helyezik a hangsúlyt, hanem a találkozásokra, a beszélgetésekre, a múlt felidézésére és a jövő tervezésére is.

Ebben az évben Vincéné Pálffy Judith, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előadó tanácsosa hirdetett igét. Igehirdetésének metaforája az ajtó volt; ajtón kell átlépni ahhoz, hogy eljussunk valahova. Az ajtó elszakít és összeköt, lezár és megnyit utakat. Isten nem magányra teremtette az embert, hanem életre, közösségre. Ezt a közösséget akarják megtartani azok, akik ide jöttek. Közös a keresztény hitük, az egyházuk és a kultúrájuk, aminek megtartó ereje van. A mai embernek is az a célja, hogy Isten ajtaján érkezzen a közösségbe, Isten ajtaja mögött élje a családi életét, vigyázva arra, hogy ne szakadjon meg az Istennel való kapcsolat.

Bóta József, a magyarországi Szihalom település polgármestere is köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence magyarságának egységet kell kiépítenie, és meg kell tartania azt. A magyar nyelv az egyetlen kapocs, ami összeköt minket.

Gerhard Werner evangélikus lelkipásztor azt az üzenetet tárta a hallgatóság elé, hogy hiába nem tartozunk egy nemzethez, és nem vagyunk egy egyházközösség tagjai, egy Istenben hiszünk, és egy Istenhez szól imánk, ami azt igazolja, hogy közös a célunk.

Igemagyarázattal szolgált dr. Szabó Dániel, a Református Zsinat volt alelnöke, aki a világ számtalan helyén végzett missziós szolgálatot. Tőtős Beáta, a Hadadi Református Egyházközség lelkipásztora arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit jelent számunkra a szülőföld, az otthon. Igemagyarázattal szolgált Alin Nemes győrteleki ortodox lelkipásztor is.

Énekelt a hadadi pünkösdista és baptista énekkar, majd feledhetetlen élményt nyújtó műsorral kedveskedett a Dél-Koreából érkezett ifjúsági énekkar is.

Forrás: frissujsag.ro

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *