A három fenyőfa

„A fejsze pedig immár a fák gyökerére vettetett.” (Mt 3,10)

Advent harmadik vasárnapja van. Ma egy újabb gyertya gyúl meg az adventi koszorúnkon. Miközben megcsodáljuk ennek a gyertyának a fényesen pislákoló lángját és érezzük melegét, a szívünket is átmelegíti egy barátságos kis történet három fenyőfáról: „Három fenyőfa állt egy dombtetőn. A legnagyobbik fa szép és egyenes volt, erős, messze nyúló ágai voltak. A kisebb fenyő nem volt olyan terebélyes, de napról napra fejlődött és növekedett. A harmadik fenyő azonban igazán kicsi volt, vékony törzsű és egészen alacsony.
– Bárcsak olyan nagy és erős lennék, mint a legnagyobb fenyő – sóhajtotta ez a kicsike fa. Nagyon hideg tél volt ebben az esztendőben. A földet belepte a hó. Karácsony közeledett.
– Bárcsak eljönne értem Télapó, és elvinne karácsonyfának! – sóhajtott a legnagyobb fenyő.
– Bárcsak engem vinne! – mondta a kisebb fenyő.
– Bárcsak engem választana! – kívánta a harmadik fácska.
Egy napon fázós kismadár jött szökdécselve feléjük. Megsérült a szárnya, s ezért nem tudott repülni.
– Kérlek legnagyobb fenyő, itt maradhatnék az ágaid közt? – szólította meg félénken a kismadár a fát.
– Nem lehet! – mondta a legnagyobb fenyő. Nem tarthatok madarakat az ágaim közt, mert éppen karácsonyfának készülök.
– Pedig úgy fázom – panaszolta a kismadár. A legnagyobb fenyő azonban nem is válaszolt. Így hát a törött szárnyú kismadár odább ugrált a kisebbik fenyőhöz.
– Kedves kisebb fenyő megengednéd, hogy itt maradjak az ágaid között? – kérdezte.
– Nem! – felelte a kisebb fenyő. Nem ringathatok semmiféle madarat az ágaim között, mert hátha éppen most vinne el valaki karácsonyfának.
Ekkor szegény didergő kismadár tovább ugrált a harmadik fácskához.
– Drága kicsi fenyő, itt maradhatnék az ágaid között? – kérdezte.
– Hogyne maradhatnál kismadár – felelte a harmadik Fácska. Búj csak egészen hozzám. Majd megmelegítelek, amennyire csak tőlem telik.
A kismadár felugrott a harmadik fácska ágai közé, ott nyomban el is aludt. Hosszú idő múlva a harmadik fácska édes, halk csengettyűszót hallott. A hangok egyre közeledtek, már egészen ott hallatszottak a dombon. Elhagyták a legnagyobb fenyőt, elhaladtak a kisebb fenyő előtt is, de amikor a harmadik fácska elé értek, elhallgattak. Mind a három fácska látta az apró csengettyűket. Egy rénszarvas húzta szép, kicsi szánkón csüngtek, amelyből most kiszállott az utasa.
– Télapó vagyok- mondta. Karácsonyfát keresek egy nagyon kedves kicsi gyermek számára…
– Vigyél engem! – kiáltotta a legnagyobb fenyő.
– Engem vígy! – ágaskodott a kisebb fenyő.
A harmadik fácska azonban meg sem szólalt.
– Te nem szeretnél eljönni? – kérdezte tőle a Télapó.
– Dehogynem! Nagyon szeretnék – felelte a harmadik fácska. De hát itt kell maradnom, hogy vigyázzak erre a beteg kismadárra. Éppen elaludt.
– Kicsike fa – mondta a Télapó. Te vagy a legszebb fácska a világon. Téged viszlek magammal.
Azzal gyöngéden kiemelte őt a földből, olyan óvatosan, hogy az ágai közt megbúvó kismadár fel sem ébredt. Aztán szánkójába állította a csöpp fenyőt a kismadárkával együtt, majd maga is beült mögéjük. És a kicsi szánkó ezüstös csengettyűszóval tovasuhant velük a karácsonyi havon…” (Ismeretlen szerző)

Kedves Olvasó! Advent van. Karácsonra készülünk. A fenyőfácskákkal együtt mi is várakozásban vagyunk. És ez a történet ma üzen a számunkra. Talán mi is a karácsony várás közepette önzővé válunk. Csak magunkra gondolunk, mint a legnagyobb és kisebb fa. Talán, amikor Jézus hozzánk kopogtat be, mi is azt mondjuk, hogy nem tarthatjuk és ringathatjuk az ágaink között. Talán, mi vagyunk azok, akik mégiscsak az ágainkra engedjük Őt. Talán bennünk is nagyobb a jószívűség és a segítőkészség, mint a kívánságaink beteljesítése. Talán, mi vagyunk az a legkisebb, legszerényebb fa, akit a jócselekedete sikerre visz. Ámen!

Imádság: Uram! Várjuk a havas karácsonyt, várjuk a szépen díszitett fenyőfákat, a csillogást, de vajon várjuk-e Jézust igazán? Tégy szerénnyé bennünket, hogy a jócselekedeteink bőségesen árasszák el az adventet! Ámen!

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *