Karácsonyi béke

„Felméne pedig József is Galileából, Názáret városából Júdeába, a Dávid városába, mely Bethlehemnek neveztetik, mivelhogy a Dávid házából és háznépe közül való volt; Hogy beirattassék Máriával, aki néki jegyeztetett feleségül, és várandós vala. És lőn, hogy mikor ott valának, betelének az ő szülésének napjai. És szülé az ő elsőszülött fiát; és bepólyálá őt, és helyhezteté őt a jászolba, mivelhogy nem vala nékik helyök a vendégfogadó háznál.” (Lk 4,7)

József és Mária Názáretből Betlehembe indult el. Augustus császár parancsolatára népszámlást tartottak a római birodalomban. Mindenkinek haza kellett térnie arra a helyre, ahol született. Mária a kis Jézussal a szíve alatt indult útnak. József és Mária vártak már a kisded megszületésére. Bizonyára azt szerették volna, ha békés körülmények között jön világra Jézus. De nem így történt. Óriási zűrzavar volt. Sokan indultak útnak. A vendégfogadók zsúfolásig megteltek emberekkel. Amire Józsefék megérkeztek Betlehembe már csak egy istállóban kaptak szállást. Itt született meg a világ a Megváltója. Milyen mostoha körülmények! Mennyire kiszolgáltatott helyzetben volt a szent család. Senki sem figyelt rájuk. Senki sem igyekezett segíteni nekik. Senki sem gondolt arra, hogy a Messiás ígéret pont most fog beteljesedni. Mindenki magával volt elfoglalva. A vendégfogadósok azzal, hogy jó pénzért kiadhassák szálláshelyeiket. Az útra kelt emberek pedig azzal, hogy az éjszakát valahol fedél alatt tölthessék el. Mindenki a maga érdekét nézte.
Karácsony közeledtével évről-évre egyre jobban átérezzük azt a zűrzavart, amiben akkor voltak az emberek. De most mégis megszólítanak bennünket Juhász Gyula szavai:

„Ó emberek, gondoljatok ma rá,
Hogy anyja az Úr szolgáló leánya
És apja ács volt, dolgozó szegény.
És nem találtak más födélt az éjjel
A városvégi istállón kivül.
……………………………………………..
Ó emberek, gondoljatok ma rá,
S gondoljatok rá holnap és minden áldott
Napján e múló életnek s legyen
A betlehemi énekből öröm,
A karácsonyi álomból valóság
És békessége már az embereknek!” (Juhász Gyula)

Ahogy az életszínvonalunk emelkedik, a karácsonyból mi is egyre nagyobb zűrzavart teremtünk. Autók torlódnak fel az utakon. Emberek tülekednek a bevásárlóközpontokban. Mindenki a legszebb fenyőfát szeretné megvenni. Mindenki a legjobb ajándékot szeretné a fa alá tenni. Mindenki a legfinomabb ételeket szeretné az ünnepi asztalra tenni. És bár mi sokszor csak önmagunkkal vagy éppen a minket körülvevő békétlenséggel vagyunk elfoglalva, Jézus mégis megérkezik. Nekünk erre kell gondolni! Talán a mi szívünkbe is csendesen és alázatosan érkezik meg, ahogy egykor ott Betlehemben. És milyen jó, hogy megérkezik! Milyen jó, hogy megérinti ma a te szívedet is ezen az ünnepen és szeretettel tölti azt meg. Most ennek a szeretetnek a békéje költözzön be minden házba! Legyen ma Jézus számunkra a karácsony legértékesebb ajándéka! Ámen!

Imádság: Megváltó Jézusom, köszönöm, hogy a mi megváltásunkért születtél meg Betlehemben. Köszönöm a szeretetet, amit közénk hoztál. Köszönöm a békét, melynek ösvényére vezeted lépteink. Köszönöm, hogy vigyázol ránk. Áldd meg ünnepünket! Ámen!

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *