A napkeleti bölcsek útja

„És mivel álomban meginttettek, hogy Heródeshez vissza ne menjenek, más úton térének vissza hazájokba.” (Mt 2,12)

A napkeleti bölcsek Heródes király írástudóinak és a papoknak az útbaigazítása alapján megtalálták a zsidók új királyát: Jézust. Hosszú utat tettek meg. Egy fényes csillag vezette őket. Amikor megérkeztek Betlehembe, átadták ajándékaikat: aranyat, tömjént és mirhát. A gonosz szívű Heródes arra kérte őket, hogy majd menjenek vissza és mondják el neki, hogy hol találták meg Krisztust. A napkeleti bölcsek azonban álomban intettek meg, hogy más úton térjenek haza. Úgy is tettek.

Egy évet hagyunk most magunk mögött, és egy újba lépünk be. Sok mindent bejártunk mi is ezalatt az év alatt. Sokaknak eredményes és sikeres volt ez az év, másoknak pedig veszteségeket vagy megpróbáltatásokat hozott. Lehet, hogy mi is néha „Heródes udvarába” botorkáltunk, ahol a jézusi szeretet helyett önimádattal, féltékenységgel vagy gyűlölettel találkoztunk. Lehet az is, hogy egész évben „Betlehemben” jártunk. Ott ahol Jézussal lehet találkozni. Ott ahol szeretetben élünk. Ott ahol nem tud kegyetlen gyorsasággal elhaladni az életünk szekere a másik mellett. Ott, ahol észre kellett venni a mellettünk haladó elesetett. Ahol egy-egy baráti vagy lelkigondozói beszélgetéssel lendületet adtunk egymásnak. Ahol volt időnk összekulcsolni a kezünket imára. Ahol volt időnk elmenni a templomba. Ahol volt időnk együtt játszani a gyermekünkkel. Ahol volt időnk segíteni a szüleinknek. Ahol volt időnk egy-egy jót beszélgetni a testvéreinkkel. Ahol megtudtuk mosolyogtatni a munkatársainkat. Hogy melyik utat választottuk, az főleg tőlünk függött.

A napkeleti bölcsek más úton tértek vissza. Ha a heródesi harag és gyűlölet útján jártunk, akkor hozzon az új esztendő irányváltást számunkra. És változtassunk irányt akkor is, ha Órigenész egy homíliájának soraiban magunkra ismerünk: „Időtök legjavát, sőt szinte az egészet világi foglalatosságokkal töltitek, egyik részét elfecsérlitek politizálásra, a másikat üzleti ügyek intézésére; az egyik földjével, a másik meg perekkel bíbelődik, és senki sem, vagy legalábbis igen kevesen szánnak időt arra, hogy Isten igéjét hallgassák. De miért elfoglaltságaitok miatt hibáztatlak benneteket? Miért a távollevőkre panaszkodom? Még ha itt vagytok, még ha eljöttetek is a templomba, nem figyeltek, hanem szokás szerint közönséges pletykálkodással mulatjátok az időt, és hátat fordítotok Isten igéjének, az isteni olvasmányoknak.” Ma nekünk nem kell mindenképp más útra lépnünk. Ha Isten ösvényén haladt az életünk, akkor menjünk folyamatosan azon tovább.  Ezekkel a gondolatokkal kívánom minden kedves olvasónak, hogy lépteinket az Úr vezesse a helyes úton az új esztendőben, és áldásait gazdagon hintse reánk minden egyes nap! Ámen!

Imádság: Gondviselő Atyám, köszönöm neked, hogy tenyereden hordoztad sorsomat egy újabb éven át. Köszönök mindent, amivel megajándékoztál. Köszönöm, hogy a megpróbáltatások óráiban sem hagytál magamra.  Segíts, hogy erős kezed megfogva haladjunk tovább. Ámen!

Sebestyén Elek Előd

 

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *