Alsószoporra látogatott el Tolnay István esperes

Az alsószopori református közösséghez látogatott el tegnap délután Tolnay István nagykárolyi esperes, aki szívügyének tartotta mindig is a szorványban élők sorsát. A településen jelenleg 10 refomátus él. Az esperes istentiszteletet is tartott a közösség imaházában.  Igehiredetésében hálaadásra hívta fel a figyelmet. Sámuel próféta szavait idézte, aki Mispa és Sén között büszkén mondta el, hogy:  „mindeddig megsegített minket az Úr” (1 Sám 7,12).

A gyülekezet tagjai nem tudják megmondani, mióta létezhet itt a református közösség. Arra még emlékeznek, hogy ezelőtt 30 évvel kb. 25-30 fős lehetett a hívek létszáma. Azt sem tudják, mikor épült a kis imaházuk, úgy gondolják, legalább 100 évvel ezelőtt. Ami a közösséget tekintve érdekes, hogy eleddig önállóan léteztek. Ez azt jelenti, hogy a szomszédos gyülekezetek (Dobra, Érszakácsi, Tasnádszarvad) lelkészei régen jártak ide szolgálni. Jelen pillanatban Máthé Lóránd Árpád szolgál be a gyülekezetbe, több éve ugyanis Dobrához tartozik a szorványközösség. A tegnapi naptól ők is az egyházmegye hívei közé tartoznak. Az elmúlt időszakban nem szerepeltek az egyházmegye nyilvántartásában, mint ahogy a dobrai lélekszámnyilvántartásban sem. Önállóan tartották fent magukat, a kis imaházukat állandóan szépítgetik, megvigyázzák, de központi járulékot például nem fizettek soha. A legtöbben közülük beköltöztek, beházasodtak, de van köztük, aki már ott született, ez azt jelzi, hogy régebben is lehetett ott egy kisebb magyar református közösség. Temetőrészük is van a román temető sarkában.

Talán az átutazónak fel sem tűnik egy ekkora nagylétszámú román községben, mint Alsószopor, ez a kis szerényen, egy nagy fenyőfa és egy falusi tömbház árnyékában meghúzódó kicsiny imaház. De ott vannak és élni akarnak, igénylik a szolgálatokat. Az istentiszteleteken való részvétel is szinte mindig száz százalék. Havonta egyszer tart istentiszteletet a gyülekezetben Máthé Árpád Loránd dobrai lelkész – tudtuk meg Tolnay István esperestől.

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *