Pasztorációs képzés Nagykárolyban

Holland előadók tartottak pasztorációs képzést a nagykárolyi egyházmegye lelkészeinek és vallástanárainak március 11-én. A képzés megszervezésében Wout van de Water működött közre. Az előadókat Eefje van de Werfhorst kísérte el, a tolmácsolásban Kondor Endre biharvajdai lelkipásztor működött közre.

Balról jobbra: Aart Peters, Kondor Endre, Teunie van de Water és Eefje van de Werfhorst

A Hulp Oost Európa holland alapítvány munkatársai a képzés során igazán nagy alázattal igyekeztek hasznos és gyakorlatias lelkigondozói tanáccsal ellátni az érdeklődőket. A délelőtti órákban Aart Peters, délután pedig Teunni van de Water osztotta meg gondolatait, illetve vonta be az interaktív foglalkozásokba a jelenlévőket. Egy maga által kiválasztott kép segítségével mindenki elmondhatta, hogy kinek mit jelent a lelkigondozás. Különböző lelkigondozói eseteket beszéltek meg, és közösen kielemeztek egy, az előadók által bemutatott esetet. Kihangsúlyozták, hogy a pasztoráció során a lelkigondozottat segíteni kell abban, hogy saját maga fedezze fel a megoldást. Akadályt jelenthet, hogy az emberek szívesen beszélgetnek az időjárásról, családról vagy akár az egyházról, de a lelki problémáikról már nehezebben mesélnek. Nagyon fontos, hogy a beszélgetés során az általános témáktól eljussunk az Isten általi gondviseléshez.

A képzés végén a résztvevők összegzésként elmondták, hogy nagyon jó volt számukra ez a találkozás. Letisztult bennük, hogy nem feltétlenül tudnak ők megoldani egy-egy problémát, de sokat segíthetnek a terhet hordozónak abban, hogy rátaláljon a számára legmegfelelőbb problémamegoldásra. Ugyanakkor tanulságos volt számukra az is, hogy a kommunikációt hogyan építsék fel, és a beszélgetés különböző fázisaiba milyen jellegű kérdésekkel juthatnak tovább.

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *