Új esély

„Vétkeztünk, cselekedjél úgy velünk, amint jónak látszik a te szemeid előtt, csak most az egyszer szabadíts még meg, kérünk!” (Bírák 10,15)

Lehet-e vagy egyáltalán kell-e adni új esélyt annak, aki minden bizalmunkat eljátszotta? Vajon saját magunkat csapjuk be, ha megbocsátunk? Vajon később belátjuk, érdemes volt új esélyt adni?

Néha pont abban csalódik az ember, akitől a legtöbb hálát vagy hűséget várná. A Bírák könyvében arról olvasunk, hogy Ammon fiai hadakoztak a zsidókkal és szorongatták őket. A nép az Úrhoz kiáltott. Beismerték Isten előtt, hogy elhagyták őt és a Baáloknak szolgáltak. Isten emlékezteti a népet arra, hogy hányszor megszabadította már őket, de mégis elfordultak tőle. Az idegen istenekhez küldi őket, hogy kérjenek azoktól segítséget. A nép elismeri, hogy vétkezett, és egy újabb esélyt kér az Úrtól. Istennek megesett a szíve Izráel nyomorúságán.

Lehet, sokszor amikor jól megy sorunk mi is megfeledkezünk Istenről. Talán hátat is fordítunk neki. Talán mi is hamis „istenek” szolgálatába állunk. A nyomorúság idején pedig újabb esélyt kérünk tőle.

Lehet, sokszor hátat fordítunk másoknak, vagy mások nekünk. Lehet eláruljuk a másik szeretetét, hűségét, bizalmát, vagy ő a mienket. Vajon nekünk kell-e, mi tudunk-e új esélyt adni?

„A hajó, amelyik éveket tölt a tengeren, ezernyi kagylót gyűjt össze. A kagylók rátapadnak az aljára, és végül olyan súlyt képeznek, amely veszélyezteti az egész szerkezet biztonságát. A hajónak szüksége van arra, hogy megszabadítsák a kagylóktól, aminek a legolcsóbb és legkönnyebb módja, ha lehorgonyozzák egy édesvízi kikötőben, ahol nem érheti sós víz. A kagylók hamarosan maguktól fellazulnak az oldalán, és lepotyognak. A hajó, terhétől megszabadulva, újra kifuthat a tengerre. Vajon te is cipelsz magaddal “kagylókat” – hibák, megbánások vagy múltbeli sérelmek formájában? Lehet, hogy arra van szükséged, hogy “édesvízben áztasd magad” egy ideig. Hogy elengedd a terheket, és adj magadnak egy második esélyt.” (Sean Covey) Ámen!

Imádság: Gondviselő jó Atyám, köszönöm, hogy te új esélyt adsz minden hozzád térő gyermekednek. Őrizz meg minket a tévtanítások és babonák követésétől! Hallgasd meg a hozzád könyörgők kéréseit! Ámen!

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *