Sámson

„És monda Delila Sámsonnak: Mondd meg nékem, miben van a te nagy erőd és mivel kellene téged megkötni, hogy megkínozhassanak téged.” (Bírák 16,6)

Egy sikeres hollywoodi film cselekménye is lehetne Sámson története. Dráma, szerelem, sikerek és kudarcok, gyilkosság és ármány – minden van benne. Sámson beleszeretet Delilába. Nem tudta, hogy ennek a szerelemek később az áldozatává válik. A filiszteusok lefizették Delilát, hogy derítse ki miben rejlik Sámson ereje, akit nem tud senki sem legyőzni. Háromszor vezeti félre Delilát, de negyedjére mégis elárulja neki titkát: „borotva nem volt soha az én fejemen, mert Istennek szentelt vagyok anyám méhétől fogva; ha megnyírattatom, eltávozik tőlem az én erőm, és megerőtlenedem, és olyan leszek, mint akármely ember.” (Bírák 16,17) A filiszteusok megfogták őt, kiszúrták szemeit és elvitték Gázába. A fogságban újra kinőtt a haja, és amikor a filiszteusok Dágon istenüknek mutattak be áldozatot, a vak Sámsont is előhozták a tömlöcből, hogy szórakoztassa őket. Ekkor Sámson az Úrhoz fohászkodott és kidöntötte a ház oszlopait. Az összedőlő ház Sámsonnal együtt közel háromezer filiszteust temetett maga alá.

Sámson sajátos alakja a bírák körének. Anyja méhétől Isten kiválasztott embere, mégis erőtlenné vált egy nő karjai között. Ennek ellenére a szentíró szerint az „Isten volt vele”. Még nem vívta ki a végső győzelmet a filiszteusok felett, de műve már a szabadítás kezdete volt. Ámen!

Imádság: Uram, köszönöm, hogy te vigyázol minden lépésemre. Őrizz meg mindannyiunkat a megpróbáltatásoktól és hamis emberektől! Ámen!

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *