Fejlett réztermelést folytattak az ókori Edom királyságban

Fejlett réztermelést folytattak az ókori Edom királyságban – írja az MTI a Háárec című újság honlapja alapján.

    A régészeti kutatások szerint háromezer évvel ezelőtt az ókori Edom jól szervezett királyság volt, melyben jelentős és fejlett réztermelés folyt. Mindez egybevág a Bibliának az egyik “ősellenségről”, az edomitákról szóló leírásával.
    Amerikai, izraeli és jordán régészek szerint a Teremtés könyvével összhangban, az izraeli törzsek megjelenése előtt, az eddig gondoltnál jóval hamarabb vált stabil hatalommá a korábban nomád edomiták országa.
    Az Arava-sivatag különböző részein már évszázadokkal korábban is folyt fémtermelés, ami azonban három évezrede az egész régióban egyszerre ugrásszerű fejlődésen esett át. Mindez annak a jele, hogy erős, központosított állam felügyelte az egymástól távoli helyeken folytatott réztermelést.
    Az i.e. 10. században technológiai “ugrást” hajtottak végre az i. e. 13. század óta folytatott réztermelésben – derül ki a Tel-avivi Egyetem (TAU) és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i intézményének közös kutatásából, amelynek során a korabeli rézipart és a Holt-tenger közelében lévő Arava térség egykori hulladékait tanulmányozták, és amelynek eredményeit a PLOS ONE című tudományos lapban tettek közzé.
    Az izraeli Timna-völgy ókori rézbányáinál és olvasztóinál végzett vizsgálat a tudósok szerint cáfolja azt a korábbi vélekedést, hogy az edomita királyság csak a törzsek gyenge szövetsége lett volna.
    A rézhulladéknak az i.e. 10. században megfigyelt csökkenéséből, a réz előállításának hatékonyabbá válásából az edomita királyság fejlődésére vonatkozó következtetést vontak le.
    “Vannak régészek, akik szerint a térségben ebben az időszakban csak ideiglenesen, alkalmilag réztermelést végző törzsek laza együttese élt, de a mi megállapításaink ennek ellentmondanak, és összhangban állnak a Biblia történeteivel. Szerintünk itt egy centralizált és hierarchikus királyság állt, amely csakis az ősi, bibliai Edom lehetett” – állítják a kutatók.
    A réztermelés hirtelen fejlődését az i. e. 943-922 között uralkodó I. Sesonk fáraó katonai hadjáratának köszönhették, amely lökést adott mind a kitermelés technológiai fejlődésének, mind a rézkereskedelemnek.
    “A réztermelés az ősi idők hi-tech technológiája volt, amelynek módszerei és hatékonysága változott az idők során, tükrözve a társadalmi folyamatokat ” – hangsúlyozták a tudósok.

 

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *