Áldottak a haza hősei

„Egyed vígassággal a te kenyeredet, és igyad jó szívvel a te borodat…” (Préd 8,9)

Október 6-án az 1849-ben Aradon kivégzett 13 vértanúra emlékezünk. Az akkori Habsburg uralom megtorlása volt ez a kegyetlen kivégzés. Ezek, az elnyomás ellen harcoló hősök sajnos nem tudták vígsággal enni a kenyerüket és jó szívvel inni a borukat. A történelem egy sötét korszakában életükkel fizettek magyar hazájukért.

Mi, bár kisebbségben élünk és sokszor megtapasztaljuk annak hátrányait, mégis egy sokkal békésebb világban élünk. Mint Krisztust követő és imádkozó lelkű keresztyéneknek ma azt üzeni  Isten, hogy mi vígsággal együk megérdemelt kenyerünket. Ne a keserűség és örökös panaszkodás legyen az osztályrészünk! Sorsunkat az Ő kezébe helyezve optimistán tekintsünk a jövő felé, és legyünk hálásak mindennapi apró ajándékaiért.

Az aradi vértanúk példája emlékeztessen minket mindig arra, hogy végtelenül hálásnak kell lenni minden egyes békében eltöltött napért. Büszkén kell vállalni magyar identitásunkat, és ápolni kell nagy elődeink hősi emlékét. Végül hadd idézzem az aradi tizenhármak egyikétől, Vécsey Károly gróftól kedvenc gondolatomat: „Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.”  Ámen!

 

Imádság: Mindenható Atyám, köszönöm az engem körülvevő békét. Kegyelettel és tisztelettel emlékezek ma mindazokra, akik életüket áldozták azért, hogy az utánuk következő generációknak békésebb és könnyebb legyen az életük. Ámen!

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *