Ünnepeltek az evangélikus templomban

Az ΄56-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek a nagykárolyi evangélikus templomban vasárnap este. Az ünnepi istentiszteleten Tolnay István református esperes prédikált, a történelmi egyházak lelkipásztorai imádságot mondtak, fellépett a Szegletkő dicsőítő együttes.

Szép ünnepi alkalom volt a forradalom hőseire emlékező istentisztelet, melyen római katolikusok, evangélikusok, unitáriusok és reformátusok imádkoztak békésen együtt. A gyülekezetet Illyés Sándor házigazda lelkipásztor köszöntötte. Tolnay István, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese igemagyarázatában hangsúlyozta, hogy az  elvesztett szabadságharcaink ellenére sem szabad soha megfeledkeznünk arról, hogy velünk van Isten. Ennek ismeretében kell követnünk hőseink jó példáját, akikre ma nagy tisztelettel emlékezünk.

Az áldozatok emléke előtt meghajolva mondott megható imát Pálffy Anna-Mária unitárius lelkésznő, Illyés Csaba római katolikus főesperes és Pályi Kiss Zsigmond nyugdíjas református lelkész. Dr. Hágó Attila Nándor, a Nagykárolyi Múzeum igazgatója röviden felelevenítette a hallgatóság előtt  a forradalom eseményeit. Kovács Jenő polgármester beszédében megemlékezett a nagykárolyi evangélikus közösség egykori lelkipásztoráról, Mózes Árpád néhai püspökről. Az 1956-os forradalom megtorlása után 6 évre zárták börtönbe. Bár megtörte az élet, mégis olyan életvidámság jellemezte, ami példa lehet ma is bárki számára.

Az ünnepséget a Szegletkő dicsőítő együttes koncertje tette igazán különlegessé. A hívek lelkét simogatták az alkomohoz illő kedves dallamok.  Az istentisztelet és koncert után szeretetvendégséggel zárult az ünnepség.

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *