Reformáció emlékünnepén

„Kiknek szemeik vannak a látásra, de nem látnak, füleik vannak a hallásra, de nem hallanak.” (Ez 12,2)

„Egy szó, egy fillér, egy kézszorítás, ha áld, ha segít, ha szolgál, drágább kincs az minden diadémnál” – fogalmazott Ravasz László egykori református püspök. A reformáció emléknapján a szóról és kézfogásról vallott gondolatai tovább folytatják Ezékiel próféta gondolatsorát, aki látásról és hallásról beszél. Most, a reformáció emlékünnepén látnunk, hallanunk, szólnunk és tennünk egyaránt kell. Vissza kell tekintenünk nagy reformátor elődeinkre, akik a hit tiszta látására tanítottak bennünket. Nem őket kell ünnepelnünk, hanem arra kell figyelni, amit tanítottak! Arra neveltek, hogy naponként olvassuk a Bibliát és meghalljuk abból Isten üzenetét. Annyi mindent meghallunk.  A hallásunk sokszor a  szóbeszédekre van kiéleződve. De most nem ezek kell a fülünkben csengjenek, hanem  sokkal inkább egy-egy ige, ami megérintett. És ott kell a fülünkben csengjenek több évszázados magyar református énekeink. Mennyi erő, mennyi vigasztalás rejlik azokban!

Szólnunk kell egymáshoz néhány kedves, figyelmes szót. Talán ezen a héten sokkal többet, mint máskor. Nagyon sokan emlékeznek ugyanis Istenhez hazatért szeretteikre. Temetők felé indulnak el emberek, hogy imával, virágszállal róják le kegyeletüket egy-egy kedves családtag sírja előtt. Milyen jó, ha van egymáshoz ilyenkor néhány vigasztaló, együttérző szavunk, ami enyhítheti a gyász mély sebét.

És tennünk is kell naponként valami jót.  Kell mindig egy kézszorítás, ami áld, ami segíti a gyermeket, ami felemel egy beteg vagy idős szülőt/nagyszülőt, és amiben ott érezni egymás tiszteletét és szeretetét. Ámen!

Imádság: Atyám, köszönöm, hogy reformátusként dicsőíthetem szent neved. Kérlek, oltalmadban hordozd magyar református közösségünket! Kérlek, öleld át vigasztaló szereteteddel a gyászolókat és emlékezőket! Mindazokat, akik egyedül maradtak, akiket már nem vár otthon senki, akik naponta alázattal nyitják ki a Bibliát, akik hitet, reményt és erőt csak Tőled várnak és kapnak. Ámen!

 

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *