Hogyan imádkozzunk?

„Az imádságban állhatatosak legyetek, vigyázván abban hálaadással.” Kolossé 4,2

Az elmúlt vasárnap arról írtam, hogy nemcsak magunkért, hanem másokért is kell imádkozni. Ma pedig arról írok, hogy hogyan imádkozzunk.

A nagykárolyi egyházmegye lelkipásztorai imádságoskönyv kiadásán dolgoznak. Az igény a hívek részéről érkezett. Szükség van az imádságoskönyvre, ami bárkinek segít az imádkozásban. De vajon mit is kell tartalmazzon egy imádság? Vajon Isten szépen csengő mondatokat vár tőlünk? Nem. Imádkozni bárhol, bármikor nagyon könnyen lehet. Jézus azt tanítja az imáról: „Te pedig amikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, aki titkon van; és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet néked nyilván” (Mt 6,6). Az imádsághoz le kell csendesedni. Az imádsághoz ki kell nyitni a szívünk legbelső szobáját, és ott szabadon, őszintén megfogalmazni  érzéseinket. Megköszönni Istennek, ha valamiért nagyon hálásak vagyunk. Elpanaszolni gondjainkat, ha valami teher nyomja a lelkünket. Mindezt, a magunk egyszerű nyelvezetével, költői fogalmazás nélkül tehetjük meg.

Milyen jó, keresztyén testvérem, hogy Isten nem azt nézi, hogy hogyan fogalmazunk, milyen a felépítése az imádságnak, megfelel-e különböző stilisztikai elvárásoknak, hanem azt, hogy mit mondunk el a magunk alázatos egyszerűségével.  Nem az a fontos, hogy hány mondatból áll egy imádság, hanem az, hogy az imádkozáson keresztül kapcsolatban vagyok az én mennyei Atyámmal, aki úgy vigyázza életemet, hogy még csak egy hajszál sem görbülhet el fejemen az Ő akarata nélkül.

Pál apostol nemcsak a Kolossébelieket, hanem minket is arra buzdít, hogy az imádkozásban és hálaadásban kitartóak legyünk. Zárjuk hát  az ő gondolatait erre a hétre a szívünkbe. Örömmel és kitartóan imádkozzunk! Ámen.

Imádság: Gondviselő Jóatyám! Köszönöm neked, hogy az imádkozás által közösségre hívsz magaddal, de azokkal is, akikkel együtt imádkozunk a templomban. És azokkal is, akikkel alkalomadtán valakinek a gyógyulásáért, vagy bármilyen más nemes ügyért imádkozunk együtt. Köszönjük, hogy te minden imádságunkat meghallgatod. Szent neved áldott legyen örökkön-örökké! Ámen.

Sebestyén Elek Előd

Sebestyén

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *