A kálvinizmus elterjedéséről hallhattak előadást

oszelodA reformáció 500. évfordulója alkalmából a kaplonyi gyülekezetben Dr. Ősz Sándor Előd, az Erdélyi Református Egyházkerület levéltárosa tartott előadást, az erre az alkalomra szép számmal megjelent híveknek.

Előadásában a nagy reformátor, Kálvin János életútját, reformátori munkásságának jelentőségét, valamint a reformáció kálvini irányzatának magyarországi elterjedésének történetét mondta el a hallgatóságnak.

A tartalmas előadás nagymértékben hozzájárult a kaplonyi reformátusok Kálvinnal és a kálvinizmussal kapcsolatos ismeretük kiegészítéseshez.

Kaplony

 

Összemérték tudásukat

A Nagykároly-kertvárosi és a szaniszlói vallásórások nyerték meg idén a Nagykárolyi Református Egyházmegye szervezésében megtartott bibliaismereti vetélkedőt. A kilencedik alkalommal sorra került megmérettetésen is óriási számmal vettek részt versenyzők.

DSC_0175

A nagykárolyi Simion Barnutiu Szakközépiskolában november 4-én megtartott vetélkedőre az egyházmegye számos egyházközségéből érkezett csapat. Voltak résztvevők Bogdándról, Börvelyből, Érendrédről, Érszakácsiból, Kaplonyból, Kismajtényból, Leléből, Magyargéresről, Nagykároly-Belvárosból, Nagykároly-Kertvárosból, Szaniszlóról, Szilágypérből és Tasnádról. Kismajtényból négy csapat is érkezett. Nagyon szoros volt a verseny, a vallásórások nagyon felkészültek voltak most is. Az I-IV. osztályosok kategóriájában az első helyet holtversenyben a szaniszlói  (Bereczki Vivien, Dorner Patricia, Cheptea Larisa és Krémer Ádám) és a Nagykároly-kertvátosi csapat (David Fruzsina, Bohonyi Maya, Szabó Anna és Sebestyén Előd) és  szerezte meg, a másodikat és a harmadikat is egy-egy szilágypéri csapat nyerte meg. Az V-VIII. osztályosok kategóriájában az első helyet szintén a Nagykároly-kertvárosiaknak (Fazekas Barnabás, Kurucz Kristóf, Láng Hédi Brigitta és Maier Tamara) sikerült megszerezniük, a második helyen a szaniszlóiak végeztek, míg a harmadik helyet a kismajtényi és a magyargéresi csapatnak sikerült megszereznie. A biblaismereti vetélkedőnek minden résztvevő gyermek nyertese volt, hiszen mindenki ajándékot és igei útravalót kapott. Ez utóbbit Erdős Csaba kaplonyi lelkipásztor nyújtotta át a vetélkedőt megelőzően tartott igemagyarázatában, melyben arra buzdította a gyermekeket, hogy amint a tanítványok ott hagytak mindent azért, hogy Jézust kövessék, ugyanúgy tegyenek a gyermekek is minden mást félre, és legyenek Istennek hű követői. Vasárnapról vasárnapra ne egyedül induljanak a templomba, hanem hívják magukkal a szüleiket és testvéreiket is.

116 elemet