Kreatív advent

A szürke hétköznapokba igazi fényt hozott a Nagykároly-Kertvárosban december 1-én, péntek délután tartott karácsonyváró kézműves foglalkozás. A délután folyamán  mécsestartót, harangdíszt és adventi naptárt készíthettek, miközben egy finom teát és mézes pogácsát fogyaszthattak el a vallásórás gyermekek és szüleik. 

 DSC_0066

Igazán jó hangulatban telt azoknak a délutánja, akik ezt a programot választották. Az advent a karácsonyvárásról szól. Nem is telhetne ez az időszak jobban, minthogy együtt alkossunk ilyenkor valamit a gyermekeinkkel, miközben lehetőségünk van néhány óra erejéig nyugodtan beszélgetni gyülekezeti társainkkal is. A kertvárosi egyházközségben immár negyedik alkalommal szervezték meg az adventi kézműves foglalkozást, melyre az idén is nagy volt az érdeklődés. A közös délutáni programon Tolnay István beszélt az adventi útra indulásról és a Jézushoz való megérkezésről.

„Az adventi kézműves foglalkozással az a célunk, hogy a szülők a gyermekeikkel együtt készüljenek a karácsonyra. A kézműves foglalkozás által megpróbálunk ráhangolódni a szeretet ünnepére, megállni a rohanásban, egy kicsit egymásra figyelni, és így készülni a karácsonyra” – fogalmazott Tolnay Adrien vallástanár, az esemény főszervezője.

Az előkészületekben és a programok levezetésében Bencze-Kádár Orsolya segédlelkész, Holló Andrea Éva és Suhó Andrea óvónők, valamint a nőszövetség tagjai nyújtottak segítséget. A nőszövetség szorgalmát dicséri az is, hogy a foglalkozás során a résztvevők ízletes teasüteményeket és finom teát fogyaszthattak el.

A szülők ezúton is köszönetüket fejezik ki az igazán családias hangulatú és tartalmas programért.

39 elemet

Adventre hangolódva (képriport)

15 elemet

Forrás: Nagykároly-Belvárosi Református Egyházközség facebook oldala

Debreceni advent 2017 – A város és az egyházak közös ünneplésre hívnak

Közös ünneplésre hívják a debrecenieket és a városba látogatókat az adventi időszakban az önkormányzat és a történelmi egyházak – közölték a Debreceni advent 2017 programsorozat beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön a helyi városházán.

    Papp László polgármester felidézte, hogy évről évre, az advent kezdetével a város karácsonyfája melletti közös gyertyagyújtásokkal, a Kossuth téren ünnepi játékokkal, adventi vásárral és karácsonyváró gondolatokkal várják a közös ünneplésre vágyókat.
    Szavai szerint minden évben szeretnék valami újjal is meglepni az ünneplőket. Az idén először a Nagytemplom előtt felállított, kivilágított óriáskerék is része a decemberi kavalkádnak, az adventi vásárban pedig közel 100 pavilonban 120 árus kínálja az ételt, italt és az ajándéktárgyakat a belvárosban.
    Papp László utalt arra, hogy jövőre megkezdődik a belvárosi Dósa nádor tér átépítése, és elkészülte után oda kerül át az adventi vásár a Nagytemplom előtti szakrális környezetből.
    Hozzátette: kétszáz éves idén a debreceni cukrászat, ebből az alkalomból a városháza hétvégén megnyíló udvarában bejglit kínálnak majd. A kóstolók szavazataikkal dönthetik el, melyik a legfinomabb sütemény, és az lesz idén a város bejglije, amelyet díszdobozban árulnak majd a vásárban.
    A hagyományoknak megfelelően a történelmi egyházak is bekapcsolódnak a debreceni adventi programokba. 
    A hitéleti események mellett Fekete Károly tiszántúli református püspök a Hereditas nostra – A mi örökségünk című zsoltárkantáta nagytemplomi ősbemutatóját említette, kiemelve, hogy a darab a reformáció 500. évfordulója alkalmából, az egyházkerület felkérésére született.
    Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök a hajnali misék mellett a Szent Ignác életét feldolgozó film bemutatóját emelte ki, és elmondta, hogy a három debreceni – református, római, illetve görög katolikus – püspök együtt látogat el decemberben Genfbe, az egyházak világtalálkozójára, és élményeikről beszámolnak az adventi gyülekezetekben.
    Kapin István görög katolikus parókus a kulturális programok mellett az ételosztásra hívta fel a figyelmet: karácsonyig minden vasárnap 300 rászorulót hívnak közös ebédre, amelyet januártól minden hónap első vasárnapján hagyománnyá tesznek.
    Ruszin Romulusz dandártábornok, az 5. számú Bocskai István lövészdandár parancsnoka a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szeretetet, amelyet a várostól kapnak, a helyőrségi zenekar ünnepi koncertjével köszönik meg a Kölcsey központban.
    A sajtótájékoztatót követően a városháza bejárati aulájában felavatták “Debrecen szívét”, egy hatalmas szív alakú mézeskalácsot, amelyet további sok-sok mézeskalács szív díszít. A körülötte lévő kis karácsonyfákat a városi és az egyházi vezetők óvodások segítségével díszítették fel kis mézeskalácsokkal – írja az MTI.