KRISZ-2014

Bejgyzés dátuma: 2014. július 17. 

Krisz-tábor

A héten tartják Hadadon a Nagykárolyi Református Egyházmegye KRISZ-táborát, ahol közel százan vesznek részt 19 településről. Hitépítő és a népi hagyományokat ápoló programok sokasága fogadja a táborozó fiatalokat, akik közül jó néhányan visszatérők.

Nagy Róbertnek, a tábor főszervezőjének lelkipásztorok és teológusok segítenek a csoportok koordinálásában, így például: Kurta-Tőtös Beáta, Zsákai Norbert, Gál Ervin, Kürti Beáta, Nagy Csongor, Sólyom Szabina és Tarr Csaba. Az ifjakat az idén is változatos programok fogadják: bibliaórákon, előadásokon, csapatépítő játékokon, Airsoft ügyességi vetélkedőn, IQ bajnokságon, Stand-up comedy-n, néptánc bemutatón és karaoke esten vesznek részt. Olyan előadások hangzanak el, mint: Szexuális kísértések (Dr. Vass Zoltán), Szelfi-magamocska (Rácz Ervin Lajos) és Pályaválasztás (Kurta-Tőtös Beáta). Az esti áhítatokon Gál Sándor (Gencs), Pakulár Júlianna (Tasnád), Nagy Csongor (Lele) és Zsákai Norbert (Bogdánd) szolgálnak. A tábor szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a vallásos jellegű foglalkozások mellett a népi kultúra bemutatására is. A tábor fő támogatói: a Szatmár Megyei Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Communitas Alapítvány.

A táborral valami többletet szeretnének nyújtani az ifjaknak a szervezők. Mélyíteni a hitüket és irányt mutatni arra, hogy a hétköznapokban hogyan élhetik meg vallásukat. Útmutatást kapnak arra, hogy hogyan lehet megmaradni hívőnek olyan közegben is, ahol nem mindig van meg a bátorítás erre az életformára. Sőt, sokszor ellenpéldát látnak. Az, hogy eljönnek ebbe a táborba jelzi, hogy igénylik ezt a lelki útmutatást. Természetesen ezek mellett lehetőséget kapnak a szórakozásra, a játékokra, a közösségé való formálódásra – nyilatkozza Nagy Róbert, egyházmegyei ifjúsági előadó.

Nagyon sok gyülekezetből érkeztek ifjak és nemcsak az egyházmegye területéről. Vannak Magyarországról is olyanok, akik a szünidejűket a nagyszülőknél töltik és eljöttek a táborba is. Ifjak érkeztek: Hadadról, Szaniszlóról, Völcsökről, Bogdándról, Leléből, Szérből, Égerhátról, Magyarcsaholyból, Gencsről, Dobráról, Szatmárnémetiből, Érendrédről, Nagykárolyból, Irinyből, Érszakácsiból, Tasnádról, Kaplonyból, Mátészalkáról és Szentantalfáról.

Néhány résztvevőt is megkérdeztünk arról, hogy milyen véleményük van a táborról:

Deák Evelin (Magyarcsaholy): Már harmadjára veszek részt KRISZ-táborban. Azért szeretek idejönni, mert egyrészt kikapcsolódást nyújt számomra, másrészt lekötelez engem az, hogy itt lehetek. Megmutathatom, hogy istenhívő és vallásos vagyok. Sok embert megismertem ezekben a táborokban és azóta is tartom velük a kapcsolatot. Amióta idejárok sokat változtak jó irányba a programok. Nekem a legjobban a bibliaórák tetszenek, ahol együtt vagyunk, beszélgetünk, elmondhatjuk a véleményünket és énekelünk. Megismerjük egymást, és nincs az, hogy szégyellem a magam véleményét, mert esetleg nekem más szokásaim vannak. A szabadtéri játékok is nagyon jók.

Szigeti Zsuzsa (Magyarcsaholy): Most vagyok először a táborban és nagyon tetszik. Azért szeretem, mert sok laza program és játéklehetőség van, valamint új barátokat szerezhetünk, akikkel jót lehet beszélgetni. Szentantalfáról vagyok a vakáció ideje alatt Magyarcsolyban és ott hallottam erről a táborról, ezért döntöttem úgy, hogy én is eljövök és kipróbálom.

Kopányi Aliz (Kaplony): Másodjára vagyok a hadadi táborban. Azért döntöttem úgy, hogy most is eljövök, mert tetszik ez a vidék, a programok, a szabadidős foglalkozások. Jó barátokra lelhetünk itt. Azok közül, akiket már korábban megismertem többen eljöttek az idén is. A tábor többlete más táborokkal szemben, hogy itt a lelki kérdésekre és a vallásra is hangsúlyt fektetnek.

Kiss Máté (Kaplony): Először vagyok KRISZ-táborban és eddig tetszik, különösen a játékok, és az is, hogy sokan vagyunk. Jókat tudunk beszélgetni. Tetszik ez a vidék és az ellátással is megvagyok elégedve, nagyon finomak az ételek, és már a csoporttársaimmal is sikerült megismerkedni.

 

38 elemet

 

[divider]

Bejegyzés dátuma: 2014. július 09.

Gyermektábor

Negyedik gyerektáborát tartja Hadadon a Nagykárolyi Református Egyházmegye. A II-VI. osztályosok vallásos jellegű táboroztatása egyedi kezdeményezés a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben. Az esemény főszervezője Balogh Enikő, az egyházmegye katekétikai előadója.

Évről évre egyre több gyermek jelentkezik a táborra, melyen az idén 121 gyermek vesz részt.  Az egyházmegye minden részéről érkeztek táborozók: Leléből, Hadadról, Hadadnádasról, Bogdándról, Szérről, Magyargéresről, Krasznamihályfalváról, Dobráról, Gencsről, Börvelyből, Nagykárolyból, Domahidáról, Kismajtényból, Szaniszlóról, Irinyből, Érendrédről és Szilágylágypérból.

Gyermekbarát programok

A foglalkozásokat az egyházmegye lelkészei és teológusok végzik, akik változatos programokat kínálnak a jelenlevőknek. Reggel aranymondás- és énektanulással kezdődik a nap. Ezt követően bevezetnek egy  bibliai történetet, amit kiscsoportokban dolgoznak fel. A nap folyamán különböző műveltségi, sportos és ügyességi feladatokkal birkóznak meg a gyermekek. Ugyanakkor kedden lehetőségük nyílt arra is, hogy kipróbálják kézügyességüket: gyöngysort fűzhettek és agyagozhattak. Estéről-estére lelki elcsendesedésre kínálkozik lehetőség a közvetlen hangvételű áhítatokon. A tábor egyik újdonsága, hogy a gyermekek nem hozhattak magukkal maroktelefont. A szülők a csoportvezetőkön keresztül tarthatnak kapcsolatot velük. A tapasztalat szerint a gyermekek sokkal jobban tudják kezelni azt a helyzetet, hogy néhány napig távol vannak, mint a szülők. Ez azért van, mert a gyermek eljött otthonról és olyan közegben van, ahol jól érzi magát. Nagyon fontos az, hogy a gyermek nem haza vágyik, hanem képes és tud beilleszkedni. A tapasztalat az, hogy a gyermek vágyik valami másra, vágyik a közösségbe. Ezt mutatja az a tény is, hogy sajnos sok jelentkezőt vissza kellett utasítani a helyhiány miatt. Ez az alkalom közösségbe hívja és formálja őket. Olyan többletet ad nekik, amit máshol nem kapnak meg – állítja Balogh Enikő lelkipásztornő. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az egyik ügyességi játék végén a főszervező arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek ne tolják félre egymást, ne könyököljenek azért, hogy ők legyenek a legjobbak, mert mire véget ér ez a hét, nyilvánvalóvá fog válni az, hogy mindenki jó valamiben. Erre tanít bennünket a Szentírás is, hiszen Isten mindenkinek ajándékozott valamilyen talentumot, amivel sáfárkodnia kell.

Közelebb Jézushoz

A tábor célja, hogy ennek a korosztálynak valami többletet nyújtson az otthoni tévézéssel és számítógépezéssel szemben. Ugyanakkor megismertetni velük Jézust, akiről hallanak ugyan a templomban és iskolában, de most közelebb érezhetik magukhoz Őt. A hit gerjesztéséről, a magvetésről szól ez, ami reménység szerint a jövőben meghozza a maga gyümölcsét. Már kisgyermekkorban úgy kell megismerniük Jézust, mint személyes Megváltójukat. Az alapok elhelyezése tehát nagyon fontos, hiszen ha ez nem történik már ebben a korban meg, akkor a későbbiek során aligha lesz mire építeni – nyilatkozta a lelkipásztornő.

 

43 elemet

 

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *