Krisz-2015

Bejegyzés dátuma: 2015. július 16.

 

KRISZ-tábor

A héten tartják Hadadon a Nagykárolyi Református Egyházmegye ifjúsági táborát. Idén is változatos és lelki feltöltődésben gazdag programban van részük a jelenlevőknek.

DSC02213

A hétfőn kezdődött táborba Bogdándról, Dobráról, Domahidáról, Érendrédről, Érszakácsiból, Gencsről, Hadadnádasdról, Irinyből, Kismajtényból, Leléből,  Magyarcsaholyból, Nagykároly-Belvárosból, Nagykároly-Kertvárosból, Szaniszlóról és Szérből érkeztek fiatalok. A lelki vezetőik között megemlíthetjük: Erdei Márkot, Ivanov Annamáriát, Kovács Esbetát, Máthé Loránd Árpádot, Máthé Tündét, Nagy Csongort, Nagy Róbertet, Tőtös Beátát, Zsákay Norbertet és még két önkéntes debreceni egyetemista lányt.

Több érdekes témájú előadást hallgathatnak meg a résztvevők és beszélhetik azt meg. Gál Sándor a fiatalok figyelmét az Istenben való bizalomra hívta fel a keddi előadásban, Pakulár István arra buzdított, hogy bízzanak egymásban, Tőtös Beáta a önmagukba való bizalomra ösztönözi majd csütörtökön a fiatalokat, míg Pap Dénes Zsolt pénteken arról értekezik, hogy lehet-e bízni a világban.  A táborban idén sem maradnak el a szabadtéri játékok, az Airsoftos ügyességi bemutató, a kvíz vetélkedő, a néptánc bemutató és táncverseny, a mozi- és karaoke est, ifjúsági énekek tanulása, valamint a szívhez szóló esti áhítatok.

„A fiatalok részéről megfigyelhető egyfajta igény arra, hogy legyen egy olyan hely is, ahol lelki kérdésekről is tudnak beszélgetni. Abban a közösségben, ahol élnek vannak ugyan társak, de ezek „világi” és iskolai barátok, akikkel nem tudják ugyanazokat a kérdéseket megbeszélni, mint egy igazi lelki baráttal. Ők a hitükről is el tudnak és el is kívánnak valakivel beszélgetni. A bibliaórákon is éppen ezért olyan témákat igyekszünk feldolgozni, mint: Mi dolgunk a világban? Lehetséges-e Isten igéje szerint élni? Kapcsolatunk szakítópróbái és A hűség értelme. Az előadások pedig a bizalomról szólnak: bizalom Istenben, bizalom önmagamban, a társamban és a világban. Az egészséges önbizalom hiánya is fontos kérdés a fiatalok számára. Ezen a téren is igyekszünk utat mutatni a fiataloknak. Lelki többletet, útmutatást szeretnénk nyújtani, azért, hogy ne üresen távozzanak. Legyen valami, amit magukkal visznek” – nyilatkozta Nagy Róbert egyházmegyei ifjúsági előadó, a tábor főszervezője.

A tábor végére a fiatalok általában mély barátságokra tesznek szert. A kapcsolatot pedig továbbra is tartják egymással. Ezt segíti a közös facebookos oldaluk is. Itt lehetőségük van arra, hogy más egyházmegyei és egyházkerületi programot, valamint minden más számukra fontos információt megosszanak egymással. A tábor fő támogatói a Nagykárolyi Református Egyházmegye és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

[divider]

Bejegyzés dátuma: 2015. július 08.

Gyermektábor

Felhőtlen jókedv és sok egyéniségformáló foglalkozás jellemzi a Nagykárolyi Református Egyházmegye idei gyermektáborát, melyen 17 egyházközségből 115 gyermek vesz részt.

taba7

A II-VI. osztályosok számára Hadadon szervezett gyermektábor vezérgondolata: „Ragyogj, csillag!” A hét témája az Eszter könyve köré épül. Ugyanúgy, ahogy Eszter csillagként ragyogott és engedelmeskedett mindenben Istennek és embereknek, a hét során a gyermekek figyelmét is az engedelmességre kívánják összpontosítani a szervezők. Bibliaórákkal, közös imádsággal, énekekkel és interaktív játékokkal teszik mindezt.

„Azért nagyon jó ez a tábor, mert a modern technika segítségével közel jut a gyermekekhez egy-egy bibliai történet üzenete. Ezeket otthon magukban nem tudnák úgy értelmezni és a tanulságot levonni, mint itt a közösségben. A gyermekek úgy érzik,  hogy a mai modern kor adta lehetőségeket pozitívan ki lehet használni, mivel tapasztalják, hogy PowerPointos bemutatókat tartunk és interaktív foglalkozásokat szervezünk. Nagyon sok esetben a gyermekeknek nincs, akivel otthon beszélgessenek. Mi meghallgatjuk őket, beszélgetünk velük, Istenhez közel vezetjük őket. Továbbá játszunk velük, ami a gyermekeknek szintén nagyon fontos. Kibányásszuk azokat az adottságaikat –amennyire lehetőség van erre ezen a héten-, amelyekről úgy tapasztaljuk, hogy hajlamuk van. És azon az úton próbáljuk őket a jövőben bátorítani” – fogalmazott Balogh Enikő, a tábor főszervezője.

Az idén sok olyan gyerek érkezett, akik először vesznek részt az egyházmegyei táborban. Ez annak is köszönhető, hogy már sokan túlnőtték ezt a tábort, és ők már a KRISZ táborhoz fognak csatlakozni. Érkeztek gyermekek: Bogdándról, Börvelyből, Dobráról, Domahidáról, Érendrédről, Érszakácsiból, Hadadnádasdról, Irinyből, Magyarcsaholyból, Magyargéresről, Nagykároly-Belvárosból, Nagykároly-Kertvárosból, Kismajtényból, Leléből, Szaniszlóról, Szérből, Szilágypérből. Velük foglalkozik a héten: Balla Árpád, Balla Erika, Balogh Enikő, Erdei Márk, Ivanov Annamária, Kovács Esbeta, Máthé Loránd Árpád, Nagy Csongor, Tolnay Adrien, Tolnay István, Tőtös Beáta és más református önkéntesek.

Ebben az évben sem lesznek vesztes és nyertes csapatok, mert mindenkit díjazni fognak a saját, egyéni képességükért. Csütörtök ígérkezik az egyik legizgalmasabb napnak. Kézműves foglalkozásra kerül majd sor, melynek során arc- és bögrefestésre, karkötő és nyaklánckészítésre, illetve más hasznos tevékenységekre nyílik lehetőség. A tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Communitas Alapítvány és a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

5 elemet

 

Hozzaszolas

E-mail cime nem lesz publikus. Mezo kitoltese kotelezo *